Aanmelding en toelating Docent muziek
Aanmelden
Om aangenomen te worden, moet je een toelatingsexamen doen. Aanmelden voor het toelatingsexamen gaat via het aanmeldingsformulier dat je op deze pagina vindt. Inschrijven bij Studielink hoeft pas nadat je bent toegelaten.
Klik hier voor de deadline voor aanmelding. Vanaf de derde week van maart worden de uitnodigingen voor de toelating verstuurd.
Toelichting
De testen Algemene muziekleer en Gehoor worden online afgenomen op 8 of 9 april 2024 en duren samen 90 minuten. Bedenk dat deze onderdelen allemaal niet perfect hoeven te gaan; we toetsen vooral je potentie! De testen bestaan uit de volgende onderdelen:
Algemene muziekleer
Hier worden meerkeuzevragen gesteld over de notatie van:
- toonladders
- toonsoorten
- maatsoorten
- intervallen
- drieklanken in omkeringen
- septiemakkoorden in grondligging
- ritmes
Dit is een voorbeeldtoets algemene muziekleer.
Dit zijn de antwoorden.
Gehoor
Hier worden vragen gesteld over luisterfragmenten. Deze vragen gaan over het op gehoor herkennen / benoemen van:
- majeur / mineur
- maatsoorten
- intervallen
- drieklanken in omkeringen
- de laatste noot / de laatste twee noten van een korte melodie
- de juiste klinkende melodie (te kiezen uit een aantal genoteerde opties)
- een deel van een klinkend ritme
- het juiste klinkende ritme (te kiezen uit een aantal genoteerde opties)
- akkoorden in een korte akkoordprogressie (drieklanken en septiemakkoorden)
Dit is een voorbeeldtoets gehoor.
Dit is het bijbehorende geluidsbestand.
Dit zijn de antwoorden.
Deze test wordt afgenomen op de praktijkdag (zie punt 4) en duurt 15 minuten.
In het mondeling krijg je de volgende onderddelen:
A. Tonen nazingen
De docent speelt op de piano losse tonen, de kandidaat zingt deze na. Sommige tonen bevinden zich binnen jouw vocale stembereik, andere erbuiten. Die laatste dien je binnen je eigen bereik na te zingen.
B. Twee tonen nazingen
De docent speelt op de piano twee tonen tegelijkertijd. De kandidaat zingt deze tonen na.
C. Melodie nazingen
De docent speelt een korte melodie (10-15 tonen) voor op de piano. De kandidaat zingt deze na.
D. Van blad zingen
De kandidaat zingt een korte melodie van blad en de docent speelt gedeeltelijk mee op piano. Je mag zelf kiezen op welke lettergrepen je wilt zingen. Zingen op solmisatie, cijfers of notennamen is toegestaan, maar zeker niet vereist.
E. Ritme uitvoeren
De kandidaat voert een ritme uit van blad. Aanbevolen wordt om het ritme te spreken, bijvoorbeeld op de lettergreep 'ta' (en niet te klappen of tikken).
Dit is een voorbeeld van onderdelen D en E.
NB: Het kan gebeuren dat de uitslag voor de theorietest net onvoldoende is voor het eerste jaar, maar dat de praktijktoelating overtuigend is. In dit geval kan de kandidaat een plaats aangeboden krijgen in de vooropleiding.
Dit onderdeel bestaat uit een door jou ingestuurde video-opname en een online les. In de video-opname laat je twee contrasterende stukken horen op je hoofdinstrument (vocaal of instrumentaal), samen maximaal 10 minuten. Een docent van het conservatorium neemt tussen 2 en 15 april 2024 contact met je op. Hij of zij gaat een online les geven op je hoofdinstrument en bespreekt de video-opname. De docent let met name op je technische en expressieve vaardigheden.
Je krijgt een tijdstip voor een sessie van een ochtend of een middag in het CvA-gebouw op 15, 16, 17 of 18 april 2024. Je doet de sessie met 6-8 medekandidaten. Er komen drie onderdelen aan de orde:
1. Didactische opdracht (5 minuten, in de groep)
Je gaat je medekandidaten als groep een lied aanleren. Het lied krijg je uitgereikt aan het begin van de sessie. Je kunt deze opdracht niet thuis voorbereiden. Je krijgt eerst 10 minuten de tijd om het lied zelf te leren. Daarbij ga je ook bedenken hoe je het gaat aanleren aan je medekandidaten. Denk bij het aanleren onder meer aan begintoon aangeven, inzet aangeven, puls aangeven. Je krijgt 5 minuten de tijd om met je medekandidaten te werken. De commissie let vooral op jouw muzikale communicatie met de groep.
2. Lied + stemtest (5 minuten, individueel)
Je zingt een song en een kinderlied voor de commissie, zonder instrumentale begeleiding. Zowel de song als het kinderlied heb je zelf uitgekozen en thuis ingestudeerd. Let bij de uitvoering op hoe je de inhoud van het kinderlied op een creatieve manier overbrengt, bijvoorbeeld met mimiek, gebaren en bewegingen. De commissie geeft daarnaast een aantal eenvoudige opdrachten om vast te stellen of je zangstem geschikt is voor de opleiding en voor de beroepspraktijk van muziekdocent.
3. Motivatiegesprek (10 minuten, individueel)
Dit is een gesprek over jouw motivatie voor de opleiding Docent muziek. Ter voorbereiding heb je een motivatiebrief en twee korte video-opnames ingestuurd, waarmee je je motivatie en aanleg voor de opleiding Docent muziek illustreert. Bijvoorbeeld: een optreden van jezelf, welke instrumenten je nog meer bespeelt, een workshop die je geeft, etc. Maximaal 1 minuut per video. De commissie heeft deze van tevoren bekeken en de motivatiebrief gelezen en gaat hier met jou over in gesprek.
Organisatie en deadline
Stuur uiterlijk 2 april 2024 naar cva-studadmin@ahk.nl:
- de video-opname van je hoofdinstrument als gedeelde link (YouTube, Vimeo, drive etc).
- een motivatiebrief voor de opleidingals PDF (indien je deze nog niet had meegestuurd met je aanmeldingsformulier)
- de twee korte video’s voor het motivatiegesprek als gedeelde links (YouTube, Vimeo, drive etc) (indien je deze nog niet had meegestuurd met je aanmeldingsformulier).