Het studieprogramma

Hoe ziet jouw zaterdag er uit als leerling van de Sweelinck Academie? Met de beschrijving van ons vernieuwde studieprogramma kun je alvast een beeld krijgen.

Bij het koor leer je onder leiding van de docenten van Nieuw Vocaal Amsterdam goed zingen, werk je aan houding en ademhaling en wordt je gehoor getraind. Na deze vocale warming-up ben je helemaal klaar voor de rest van de dag.

Jouw wekelijkse individuele les is het anker van de opleiding. Daarin leer jij je instrument op een hoog niveau bespelen en ontwikkel je je muzikale vaardigheden. Samen met je docent bouw je aan een goede techniek en studeer je repertoire voor concerten en concoursen.

'De Sweelinck Academie biedt mij de verdieping en uitdaging die ik zoek in de muziek. Het is naast de middelbare school een tweede wereld, waarin ik mij op vele vlakken ontwikkel tot musicus. Ook vind ik hier inspiratie bij gelijkgestemden, die ik zonder deze opleiding nooit was tegengekomen.'
Zara le Clercq, piano

Regelmatig zijn er groepslessen voor jouw instrument. In een ontspannen sfeer speel je voor je medeleerlingen. Je wordt aangemoedigd van elkaar te leren en op een constructieve manier feedback te geven.De groepsles biedt een ideale voorbereiding voor al je optredens binnen en buiten het conservatorium.

Naast de groepslessen bieden de maandelijkse concerten je de gelegenheid op te treden voor medestudenten, docenten en publiek van buiten het conservatorium. De concerten van de Sweelinck Academie zijn openbaar en gratis toegankelijk.

Je bent altijd ingedeeld in een ensemble voor kamermuziek, omdat samenspelen is niet alleen leuk is, maar ook leerzaam voor iedere musicus. Samen studeer je repertoire onder leiding van een ervaren docent. Je leert repeteren, naar elkaar luisteren en gemeenschappelijk tot een goed beeld van de muziek te komen.
De jongste strijkersleerlingen spelen in het eigen strijkorkest van de Sweelinck Academie onder leiding van Judith Wijzenbeek.

In dezelfde groep krijg je ook een les musicianship. In deze praktische theorieles is het gespeelde repertoire uitgangspunt voor een ontdekkingstocht door de eindeloze mogelijkheden van de muziek. Om je gehoor te ontwikkelen en je inzicht te geven in structuur, harmonie en stijl leer je ook improviseren en zelfs een beetje componeren.

Heb je altijd al een keer een uitstapje naar jazz en improvisatie willen maken dan kan dat tijdens ons jaarlijkse project samen met leerlingen van het Junior Jazz College.

Via workshops over bijvoorbeeld studeren of podiumpresentatie en masterclasses kom je in contact met experts en bekende musici.

Delen