Interviews

Studenten en docenten van het Conservatorium van Amsterdam vertellen over hun bijzondere projecten.

Maartje Meijer Artist in Residence in de torenkamer van VondelCS

Maartje Meijer studeerde piano en zang jazz aan het Conservatorium van Amsterdam en is nu coördinator scouting van de jazzafdeling. Van 30 oktober t/m 3 november 2017 was ze Artist in Residence in de torenkamer van VondelCS. Elke dag maakte ze daar een compositie bij een gedicht.

Wat heeft deze opsluiting je gebracht?
Deze opsluiting bracht mij enorme focus. Elke dag moest er een lied af en de bijbehorende optredens in VondelCS en op NPO Radio 4 waren een goeie stok achter de deur om dat waar te maken

Je studeerde piano en zang aan de jazzafdeling van het Conservatorium van Amsterdam. Wat heb je daar geleerd dat je deze week kon toepassen?
Ik heb ongelooflijk veel te danken aan het CvA. Ben er geïnspireerd door vele docenten. En heel concreet: effectief studeren (en goed concentreren). Bij de lessen leerde ik onder andere hoe ik mezelf de juiste opdrachten kon geven. Uiteindelijk moet je je eigen leraar worden.

Komt er nu een cd uit met deze nummers?
Dat is wel de bedoeling ja! Het is een beetje uit de hand gelopen met de hoeveelheid ingezonden gedichten, en al scheef ik elke dag een lied, het voelt zeker nog niet af. Er is zoveel moois qua tekst, deze opdracht heeft me enorm geïnspireerd!

Je bent nu een jaar of zes afgestudeerd, hebt twee cd’s op je naam staan, je hebt op alle grote Nederlandse jazzpodia gestaan. Wat voor tips heb je voor studenten die dit jaar afstuderen?
Ga veel muziek zien en horen. Kom op tijd, bereid je voor, ben niet arrogant. Kortom wees een fijn iemand om mee te werken. Probeer zo min mogelijk te oordelen over en jezelf te vergelijken met anderen. Focus op hoe jíj het verschil gaat maken.

Lees meer over Maartjes week in de TorenkamerCS

'Zie je ik hou van je' - gedicht: Herman Gorter; muziek: Maartje Meijer
Delen