Lost in Music

Documentaire ter gelegenheid van 125 jaar Conservatorium van Amsterdam

Waar heeft Jaap van Zweden het vak geleerd? Hoe heeft Vera Beths haar studie ervaren? Welke aanstormende talenten staan in de startblokken van een muzikale carrière? De documentaire Lost in Music laat de tomeloze energie en passie zien van de studenten aan het Conservatorium van Amsterdam.

In Lost in Music, ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van het Conservatorium van Amsterdam gemaakt door regisseur Jaap van Eyck voor NPS Televisie, komen enkele van de bekendste oud-studenten van het conservatorium aan het woord, zoals Jaap van Zweden (1960) en Vera Beths (1946). Maar de film draait om de studenten van nu, hun bijzondere passie, gedrevenheid en incasseringsvermogen. Producent van de film is Ivo Cottaar, co-producent namens de NPS is Joost van Krieken.

Een studie aan het conservatorium is in niets te vergelijken met welke andere opleiding ook. De studenten volgen hun roeping; hun toewijding en discipline is gelijk aan die van topsporters. Vier talenten laten zien dat ze niets minder zijn dan Lost in Music:

Pablo van de Poel, zanger en gitarist van de immens populaire formatie DeWolff, die het  afgelopen jaar diverse malen voor een vol Paradiso speelde, en optrad tijdens Noorderslag en bij De Wereld Draait Door. Dit voorjaar staat de band op Pinkpop.
In Lost in Music is Pablo’s leven als een gewone student te zien. Net als veel eerstejaars heeft hij moeite met de lessen solfège, daarnaast krijgt hij les van gitarist René van Barneveld van de legendarische Urban Dance Squad.

Violiste Amarins Wierdsma, een bijzonder talent dat sinds haar tweede speelt. Zij won diverse concoursen en speelde al met Janine Jansen. Amarins staat aan het begin van een grote carrière, maar in de documentaire wordt duidelijk welk drama achter haar gedrevenheid schuil aat.

Dirigent Stijn Berkouwer, een indrukwekkende doorzetter, die onder zijn medestudenten een compleet symfonieorkest verzamelde om Mozarts opera Le nozze di Figaro uit te voeren. Stijn strikte acteur Bram van der Vlugt voor een rol in de opera. In Lost in Music is te zien hoe tijdens de uitvoeringen in de Bernard Haitinkzaal (vernoemd naar de beroemdste oud-student van het conservatorium), het dak erafgaat.

Tenslotte maakt ook jazz-zangeres Lisa Loeb haar opwachting in Lost in Music. Zij is te zien in combinatie met jazzlegende John Clayton, die haar optreden maar op één manier weet te omschrijven: ‘A star is born’.

Lost in Music is een energiek en intrigerend portret van de bijzondere microkosmos die het CvA is - al 125 jaar.

Delen