Janneke van der Wijk

Directeur

Janneke van der Wijk (1971) is sinds 2011 directeur van het Conservatorium van Amsterdam (CvA), een van de leidende conservatoria in het internationale muziekveld. Het CvA werkt nauw samen met topinstituten over de hele wereld, onder meer in de Verenigde Staten, Brazilië, China, Rusland en Europa. Het CvA is het grootste en meest veelzijdige conservatorium in Nederland, met 1200 studenten en meer dan 350 medewerkers. Het CvA heeft alle genres in huis: Klassiek, Jazz, Pop, de Opleiding docent muziek, Oude muziek, Nieuwe muziek, de Dutch National Opera Academy, de Amsterdam Electronic Music Academy, Orkestdirectie en de Nationale opleiding voor jong toptalent (de Sweelinck Academie en het Junior Jazz College).

Tevens is Van der Wijk bestuurlijk actief; ze is vice-voorzitter en bestuurslid van Méér Muziek in de Klas en zit in de Raad van Toezicht van de Stichting Omroep Muziek (het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor, de Zaterdagmatinee, de Vrijdag van Vredenburg en MCO) en de Raad van Toezicht van ITA (Stadsschouwburg en Toneelgroep Amsterdam). Ook zit ze in de besturen van de Cello Biënnale Amsterdam en het Prinsengrachtconcert, in de Ledenraad Rabobank Amsterdam en het Netwerk Nederlandse Conservatoria.
In 2007 werd ze de eerste directeur van Muziek Centrum Nederland (MCN), het nationale sectorinstituut voor de muziek, dat tot stand kwam door een fusie van Donemus, Gaudeamus, het Nationaal Pop Instituut, de gezamenlijke jazzinstellingen en de Kamervraag. Van 2005 tot 2007 was Van der Wijk directeur van de Kamervraag, het nationale genre-instituut voor de klassieke en kamermuziek. Daarvoor was ze werkzaam bij de overheid in diverse leidinggevende functies.

Janneke van der Wijk studeerde muziekwetenschap en vervolgens pedagogiek en onderwijskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Ze studeerde af op een onderzoek naar de geschiedenis van het Amsterdams Conservatorium en de professionalisering van het Nederlands muziekleven tot 1940.

Delen