Mozarts concerten

Mozarts concerten (meer dan dertig voor toetsinstrument, vijf voor viool, één voor twee violen, één voor viool en altviool, twee voor fluit, één voor fluit en harp, één voor hobo, één voor klarinet, één voor fagot en vier voor hoorn, plus een handvol losse concertdelen) hebben vanaf hun eerste uitvoeringen groot enthousiasme gewekt. Met zijn concerten heeft Mozart feitelijk de standaard gezet voor een genre dat ook voor moderne componisten nog steeds grote aantrekkingskracht heeft.

In circa elf wekelijkse lessen van 1,5 uur bestuderen we een aantal representatieve concertdelen in detail (de keuze hangt mede van de deelnemers af). We onderzoeken wat de kwaliteiten en typische eigenschappen zijn van Mozarts muzikale taal, nauw verwant aan die van zijn opera's, en bestuderen hoe zijn concerten zijn vormgegeven (in uitgebreide sonate-, ABA-, of rondovormen). Ook bestuderen we solocadensen en ‘Eingänge’.

Het doel van de cursus is zelfstandig een Mozart-concert kunnen analyseren op basis van solide kennis van de compositiestijl en de uitvoeringspraktijk van de tijd. Er wordt geprobeerd een uitvoering van de gekozen concertdelen van alle cursusdeelnemers te organiseren.

Cursusgegevens

docent Clemens Kemme
periode 2e periode, 1,5 lesuur per week
dag vrijdag
eis Analyse 2
werkvorm werkgroep
toetsing mondelinge analyse van 20 minuten van een deel uit een concert van Mozart naar keuze
studiepunten 2
code KTh3
Delen