Studielab gaat van start

Op maandag 2 maart 2015 gaat het Studielab van start. Zeven geselecteerde studenten uit het vierde bachelorjaar van het Conservatorium van Amsterdam bereiden gedurende twee weken ieder een half recital voor, waarbij ze experimenteren met studiemethoden gebaseerd op inzichten uit de sporttraining. Het project wordt geleid vanuit het lectoraat Muziek. Onderzoekers Jan Kouwenhoven en Frank Bakker instrueren en observeren de studenten tijdens het project. Zij worden geassisteerd door studenten van de faculteit Bewegingswetenchappen van de Vrije Universiteit. Pianist Jaap Kooi treedt op als begeleider van de studenten en geeft in die rol ook feedback over het studieproces en de resultaten.

De studenten zijn voorafgaand aan het project door de onderzoekers geïnterviewd over de wijze waarop ze zich gewoonlijk voorbereiden op een auditie of een concert. Bijvoorbeeld: hoeveel uren oefenen ze per dag en hoe lang achter elkaar? Maken ze verschil tussen de dagen? Stellen ze zich doelen en gebruiken ze speciale methoden? Hoe gespannen zijn ze voor een optreden en hoe gaan ze met die spanning om? De informatie uit deze interviews wordt later vergeleken met de ervaringen die studenten opdoen tijdens het Studielab. Deze komen aan de orde in een exitgesprek na afloop van het project.

Het studielab begint met een experiment naar het gebruik van het vermogen tot mentale voorstelling (imagery). De groep wordt van muziek voorzien, bijvoorbeeld een niet bekend en technisch lastig orkestfragment. Iedere deelnemer studeert drie fragmenten op drie verschillende manieren: (1) echt oefenend; (2) in de verbeelding oefenend en (3) niet-oefenend (het laatste als controleconditie). De oefentijd is telkens ongeveer 5 minuten. Daarna worden alle fragmenten voorgespeeld en de resultaten in de groep besproken.

De deelnemende studenten zijn Carmen Bruno, cello; Sven Hoscheit, slagwerk; Maarten Lingier, piano; Florent Mourier, piano; Aniek Schuitemaker, klarinet; Simon Velthuis, cello,  en Rianne Schoemaker, trompet. Hun recitals vinden plaats in Splendor op donderdag 12 maart van 19.00-22.00 uur en vrijdag 13 maart van 14.00-16.30 uur. Deze recitals zijn vrij toegankelijk.

Van het studielab wordt op deze plek verslag gedaan door middel van korte berichten en video-opnames.

Delen