Nationale Master Orkestdirectie
De Nationale Master Orkestdirectie (NMO) is een prestigieuze tweejarige masteropleiding die door het Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag gezamenlijk wordt aangeboden. Aan het programma werken meerdere Nederlandse symfonieorkesten mee, waaronder het Residentie Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Noord Nederlands Orkest.
Je krijgt regelmatig les van docenten Ed Spanjaard en Jac van Steen. Daarnaast zijn er verschillende gastdocenten waaronder Anja Bihlmaier, Antony Hermus, Lorenzo Viotti en Bas Wiegers. Je gaat als assistent-dirigent bij verschillende Nederlandse en buitenlandse orkesten aan de slag en volgt masterclasses bij onze partner-orkesten.
Deelnemende orkesten
- Concertgebouworkest
- Het Balletorkest
- Nationaal Jeugdorkest
- Nederlands Philharmonisch Orkest|Nederlands Kamerorkest
- Noord Nederlands Orkest
- Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel
- Philzuid
- Radio Filharmonisch Orkest
- Residentie Orkest
- Rotterdams Philharmonisch Orkest
De Nationale Master Orkestdirectie wordt mede mogelijk gemaakt door Het Kersjes Fonds.
Toelatingsprocedure
De toelatingsprocedure voor de Nationale Master Orkestdirectie (NMO) wijkt af van de andere masters van het Conservatorium van Amsterdam. Bekijk hieronder de toelatingseisen en meld je voor 20 november 2023 aan via het online aanmeldformulier. Voor vragen en informatie, neem contact op met Jaike Bakker.
- bachelordiploma muziek
- beschikken over een goed ontwikkeld muzikaal gehoor en voorstellingsvermogen
- kennis hebben van het basisrepertoire van een symfonieorkest van 1750 - nu
- het vermogen om zich zelfstandig partituren eigen te maken inclusief het partituurspel dat daarvoor ten dienste staat
- in staat zijn op professionele wijze te repeteren met een symfonieorkest, de daarbij behorende slagtechniek beheersen en een goed ontwikkelde persoonlijke/artistieke visie demonstreren
- het vermogen hebben een symfonieorkest tijdens concerten als dirigent te leiden en te inspireren met een goed ontwikkelde persoonlijke en artistieke visie
- persoonlijke opvattingen kunnen verwoorden bij het samenstellen van concertprogramma's
- blijk geven van een duidelijk aanwezig ontwikkelingspotentieel
Audities voor studiejaar 2024-2025
Na selectie wordt een aantal kandidaten uitgenodigd voor een online interview. Niet meer dan acht kandidaten worden uitgenodigd voor een auditie met ensemble. Maximaal vier kandidaten mogen door naar de finaleronde met orkest.
Kandidaten wordt gevraagd om bij hun aanmelding de volgende documenten aan te leveren:
- Motivatie (geschreven)
- Biografie
- Portfolio
- Research proposal
- Video-opnames*
- Persoonlijk introductiefilmpje**
- Kopie van behaalde diploma(‘s)
- Kopie van paspoort
- IELTS- of TOEFL-certificaat***
Na de live auditieronde wordt kandidaten een theorie-niveautoets (****) afgenomen, waarna ook een finaleronde met orkest plaatsvindt. Het repertoire hiervoor is Mozart - Symfonie no. 39.
* Als onderdeel van de aanmelding voor de Nationale Master Orkestdirectie vragen we je om recente video-opnames in te sturen waarop je een ensemble of orkest dirigeert. De opname bestaat uit minimaal twee contrasterende werken, opgenomen vanuit het perspectief van het orkest. Je mag maximaal drie video’s uploaden waarop je dirigeert.
** Naast opnames waarop je dirigeert, vragen we je een selfie-video van maximaal vijf minuten te uploaden waarin je jezelf introduceert en vertelt waarom je je aanmeldt voor de Nationale Master Orkestdirectie.
*** Wanneer we tijdens de toelatingsprocedure vaststellen dat het niveau van het Engels onvoldoende is, wordt voor EU/EER-studenten een taalcursus verplicht gesteld. Je bent dan verplicht om tijdens het eerste jaar een taalcursus te volgen en daarvoor een certificaat te behalen. Ben je afkomstig uit een land buiten de EU (met uitzondering van Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Verenigde Staten van Amerika of Zuid-Afrika) en ben je toegelaten tot een bachelor- of masteropleiding, dan moet je aantonen dat je over een voldoende niveau van de Engelse taal beschikt. Dat doe je met een Engelse taaltest IELTS, TOEFL, TOEIC of Cambridge English (FCE/CAE/CPE). Het beoordelingsniveau is IELTS (6,0 of hoger) of TOEFL (niveau 80 of hoger). Certificaten van de Institutional TOEFL-toets, de TOEFL ITP-toets of andere taaltoetsen worden niet geaccepteerd.
Auditieprocedure
Woensdag 20 november 2023
Deadline voor aanmelding. Meld je aan via het online aanmeldingsformulier
Vrijdag 1 december 2023
Bekendmaking van de kandidaten voor de online interviews
Zaterdag 9 of 16 december 2023
Online interviews
Maandag 11 of 18 december 2023
Bekendmaking van de kandidaten voor de live audities
Dinsdag 23 januari 2024
Theorie-niveautoets****
Locatie: Amsterdam
Eerste ronde met ensemble
Repertoire: wordt in november 2023 bekendgemaakt.
Locatie: Den Haag
Woensdag 24 januari 2024
Finaleronde met orkest
Repertoire: S. Prokofjev – Classical Symphony, op. 25
Locatie: Den Haag
**** De theorie-niveautoets geeft ons informatie over algemene kennis. Niemand wordt op basis van deze toets afgewezen. De test toetst theoretische en historische kennis, leesvaardigheid, analytisch vermogen, gehoor en vocalisatie. De toets bevat de onderdelen: spelen van bladmuziek op de piano, prima vista-zangoefeningen (met en zonder pianobegeleiding) en het herkennen van akkoorden/modulaties en het herkennen van bladmuziek.
NB. De Nationale Master Orkestdirectie behoudt het recht om wijzigingen door te voeren in zowel het tijdschema als het repertoire.
Na een succesvolle toelating meld je je voor de master aan bij Studielink. Afhankelijk van de uitslag schrijf je je in bij het Koninklijk Conservatorium of het Conservatorium van Amsterdam.