Alumnus Tony Roe wint Boy Edgarprijs 2024

Gepubliceerd op

Jazzpianist Tony Roe heeft op 27 juni jl. de Boy Edgarprijs 2024 gewonnen. De jury, bestaande uit uit Cécile de Vos (voorzitter), Mike Bindraban, Marieke Meischke, Bart Maris, Maite Hontelé, Corrie van Binsbergen, Shishani Vranckx, Bert van den Brink en Raluca Baicu, was unaniem in hun keuze: ‘Pianist, componist en bandleider Tony Roe is een veelzijdig musicus. Zijn instrumentbeheersing is onmiskenbaar, maar het is de vrije visie op de piano die zijn werk onderscheidend maakt. Roe brengt een unieke mix van jazz en technologie, werkt genre-overstijgend en geeft publieksbeleving een nieuwe dimensie. Hij is intelligent, geëngageerd en een innovator binnen de jazz- en geïmproviseerde muziek.’

Tony Roe (Amsterdam, 1979) behaalde in 2009 zijn masterdiploma piano jazz aan het Conservatorium van Amsterdam. Samen met Jamie Peet en Pat Cleaver vormt hij het jazzpianotrio Tin Men and the Telephone, waarvoor hij componeert en interactieve visuals creëert. Niet alleen met zijn muziek, waarin hij elementen uit de klassieke muziek, hip-hop, elektronische muziek en Latijns-Amerikaanse ritmes combineert, maar ook met zijn innovatieve zelfgemaakte software gooit hij hoge ogen.
Ook heeft Tony Roe samengewerkt met o.a. het Metropole Orkest, ISH Dance Collective, Noord Nederlands Toneel (NNT), Asko|Schönberg Ensemble, Room Eleven en Janne Schra. Zijn show met audiovisueel kunstenaar Marcel Wierckx, Modular Piano, is een goed voorbeeld van het samenspel tussen de vleugel, synthesizers en interactieve beeldprojecties.

 De Boy Edgarprijs is de belangrijkste prijs in de Nederlandse jazz- en geïmproviseerde muziek. Het is een initiatief van Fonds Podiumkunsten in samenwerking met o.a. Buma Cultuur.

Delen