In memoriam Humphrey Campbell (1958-2024)

Gepubliceerd op

Diepbedroefd hebben wij kennisgenomen van het overlijden van Humphrey Campbell op 25 maart jl.. Humphrey was vocalist, producer, componist en arrangeur en was als hoofdvakdocent zang verbonden aan de jazzafdeling van het Conservatorium van Amsterdam.

Humphrey Campbell, geboren op 26 februari 1958 in Moengo, Suriname, studeerde cum laude af aan het Hilversums Conservatorium, waar hij in 1982 als autodidact begon. Het was de opmaat tot een rijke en veelzijdige carrière, waarin hij met talloze grote namen uit de Nederlandse muziekscene samenwerkte. Zo vertolkte hij in 1984 Seth Gaaikema’s vertaling van For Once In My Life, (Eens In Je Leven) in diens oudejaarsconference, en nam hij in 1985 samen met Karin Bloemen en Astrid Marz deel aan het Knokke Festival.

Hij was vaste vocalist van het Dutch Jazz Orchestra en was te gast bij orkesten als The Skymasters, het Metropole Orkest, het BRT Orkest, WDR Big Band, Köln Big Band en het VARA Dansorkest. Als gastmusicus werkte hij mee aan cd’s van Jerry van Rooyen, Rob de Nijs, Paul de Leeuw, Greetje Kauffeld, Rocq-e Harrell, Peter Koelewijn, Anita Meijer, Helmut Lotti, Ruth Jacott en Henk Westbroek. Ook speelde hij een van de hoofdrollen in de musical A Night At The Cotton Club.

In 1991 verscheen zijn zelfgeproduceerde en merendeels zelfgeschreven album NO Questions, en een jaar later behaalde hij met zijn broers Ben en Carlo de negende plaats op het Eurovisie Songfestival met het lied Wijs Me De Weg. Met Carlo en zijn andere broer Charles vormde hij de band CC Campbell, waarvoor hij ook actief was als componist, arrangeur en producer.
Later in zijn carrière legde hij zich meer toe op produceren, componeren en arrangeren voor artiesten als Ruth Jacott, Paul de Leeuw, Henk Westbroek, Rob de Nijs, Judith en Timeless, al bleef hij daarnaast ook concerten geven met diverse orkesten en bands. Volgend voorjaar had hij het land in zullen gaan met de theatertoer Van Moengo tot Hier!, waarin hij zijn muzikale levensverhaal zou vertellen. 

Humphrey was een enorm veelzijdig en bevlogen musicus. Als docent droeg hij met grote bezieling zijn kennis en ervaring over aan nieuwe generaties vocalisten.
We zijn Humphrey dankbaar voor alles wat hij voor ons instituut heeft betekend. We zullen zijn warme en inspirerende persoonlijkheid ongelooflijk missen. 

Omdat Humphrey zijn lichaam aan de wetenschap beschikbaar heeft gesteld, komt er geen uitvaart. In plaats daarvan nam hij recentelijk met een feest afscheid van geliefden. Van deze avond, waarop hij zelfs nog gezongen heeft, genoot Humphrey zichtbaar, aldus zijn familie. 'Een prachtig slotakkoord van een mooi leven dat altijd in het teken van muziek heeft gestaan.'

We wensen eenieder veel sterkte bij het verwerken van dit grote verlies. 

Delen