In Memoriam: Anneke Uittenbosch en István Párkányi

Gepubliceerd op

Met groot verdriet kondigen we het overlijden aan van twee iconische figuren uit de wereld van klassieke muziek: klaveciniste Anneke Uittenbosch en violist István Párkányi. Beide kunstenaars hebben een enorme bijdrage geleverd aan de muziekgemeenschap, niet alleen als uitvoerende musici maar ook als pedagogen. Ze waren elk meer dan 20 jaar als hoofdvakdocent verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam. Hun nalatenschap zal voortleven in de vele studenten die zij hebben begeleid, evenals in hun indrukwekkende discografie.

Anneke Uittenbosch

Anneke Uittenbosch, die op 93-jarige leeftijd is overleden, was een van de meest invloedrijke klavecinisten van Nederland. Ze begon haar muzikale reis met pianolessen van haar vader en werd later de eerste leerling van Gustav Leonhardt aan het Conservatorium van Amsterdam. Als solist nam Uittenbosch talrijke werken op voor labels zoals EMI, Etcetera en Globe, en werkte ze samen met grote namen zoals Gustav Leonhardt, Elly Ameling, Ton Koopman en Nikolaus Harnoncourt. Ze gaf les aan het Conservatorium van Amsterdam en eerder aan het Conservatorium van Maastricht.

Uittenbosch was niet alleen een begaafd solist, maar ook een enthousiaste begeleider en kamermusicus. Ze gaf regelmatig concerten en nam op met de trio-formatie L'Estro Armonico Amsterdam en werkte samen met zangers zoals Elly Ameling in diverse projecten. Zij laat een rijke erfenis na die zal blijven inspireren.

 

István Párkányi

István Párkányi werd geboren in 1945 nabij Leipzig in een Hongaarse familie en groeide op in Boedapest. Hij begon met vioolspelen toen hij zeven jaar oud was. Hij studeerde aan het Béla Bartók-Conservatorium in Boedapest, waar hij de eerste prijs behaalde tijdens het nationale muziekconcours. In 1970 studeerde hij verder bij Max Rostal in Keulen.

Párkányi was concertmeester van het orkest van de Beethovenhalle in Bonn, van het Kölner Kammerorchester en vanaf 1975 bij het Radio Kamerorkest in Nederland. In 1976 richtte hij met Heinz Oberdorfer, Ferdinand Erblich en Stefan Metz het Orlando Kwartetop, dat zich in nauwe samenwerking met Sándor Vegh ontwikkelde tot een internationaal gerenommeerd strijkkwartet. Het won de eerste prijs op het internationale concours Carlo Jachino in Rome en het internationale concours van de European Broadcasting Union in Helsinki, naast tweemaal een Grand Prix du Disque voor de Philips-opnamen die het kwartet maakte.

In 1984 verliet Párkányi het kwartet om concertmeester te worden van het Nederlands Kamerorkest in Amsterdam. Tegelijkertijd trad hij op als solist en speelde hij als primarius in het Párkányi Quartet, dat hij had opgericht met twee leden van het uiteengevallen Orlando Quartet, Heinz Oberdorfer en Ferdinand Erblich, aangevuld met de cellist Michael Müller.

Párkányi overleed op 5 september 2023 op 78-jarige leeftijd.

Delen