Ongezien repertoire voor concertenreeks Mystiek en Minimal (1)

Gepubliceerd op

‘Ik heb het geluk dat ik veel prachtige orkesten mag dirigeren, en ik geloof niet dat ik ooit zo nerveus ben geweest om er een te dirigeren.’ Dirigent Ryan Bancroft is voor de gelegenheid in Amsterdam, en niet zomaar een gelegenheid: één keer per jaar pakt het CvA Symfonieorkest extra groot uit, dit jaar met een serie van drie concerten. De bezetting van het CvA Symfonieorkest telt op deze avonden zo’n honderd mensen; zij brengen uniek werk van o.a. Amerikaanse componisten Adams en Ives, van Mahler maar ook van collega-studenten compositie Béla Braack en Jasmine Karimova. ‘En yours truly dirigeert het. Dat is een hele eer,’ aldus Ryan.  

‘Ik heb op zoveel verschillende plekken gewoond, maar in Amsterdam is het toch altijd even thuiskomen.’ We bestellen een havermelk cappuccino bij de studentenkantine. Drie jaar geleden studeerde Ryan hier af aan de Nationale Master Orkestdirectie, ‘en deze liften ben ik zeker niet vergeten,’ lacht hij terwijl een harp tegen hem aandrukt. En net voor hij over zijn booming carrière begint als vaste dirigent van het Royal Stockholm Philharmonic Orchestra, vertelt hij dat hij Nederlands leerde dankzij Kinderen voor Kinderen. We zouden in de kantine kunnen zitten, of backstage bij een grote concerthal, het zou hem niet anders maken.  

Je bent zo goed als de mensen met wie je je omringt wordt weleens gezegd. Daarom wordt de lat hoog gelegd voor het CvA Symfonieorkest en werken de studenten met steengoede gastdirigenten. En ook daarom wordt het werk van compositiestudenten tegen het licht van Mahler, Adams en Ives gehouden. ‘Dat we de tijd krijgen om niet vaak gespeelde, Amerikaanse meesterwerken van Ives en Adams te brengen is fantastisch. Plus dat we nog nooit eerder opgevoerd werk mogen brengen van Braack en Karimova. Dat vraagt veel van ons,’ legt Ryan uit, ‘Sommige stukken hebben zo’n individuele taal, bij anderen moeten we nog uitzoeken wat het stuk betekent, welke kleur het nodig heeft en hoe het anders is dan elk ander stuk op het programma. Dat is vanzelfsprekend voor Brahms, Mozart, maar met dit repertoire kun je dat risico niet nemen. En dat is zoiets cools om te onderzoeken.’

Intentie is wat iedereen in het project met elkaar verbindt, allen op hun unieke manier, en net het zoeken naar die middenweg, is wat het tot een goed samenspel maakt. 

Over het project 
Mystiek en Minimal is een project van het CvA Symfonieorkest. Dit jaar treedt het orkest op onder leiding van Amerikaans dirigent Ryan Bancroft. Het orkest brengt The Unanswered Question van Ives; het Adagio uit Symfonie nr. 10 van Mahler; Harmonielehre van Adams; en de wereldpremière van Growth, a symphonic poem, van CvA-studenten Béla Braack en Jasmine Karimova. Meer informatie vind je op consam.nl/symfonieorkest. 

Agenda
vr 31 maart - 20.15 uur Muziekgebouw Eindhoven
informatie en kaarten

za 1 april - 16.00 uur Stadsgehoorzaal Leiden
let op: programma zonder Mahler
informatie en kaarten

zo 2 april - 15.00 uur Muziekgebouw aan 't IJ
informatie en kaarten

Delen