Kenneth Montgomery overleden

Foto: Annelies van der Vegt

Gepubliceerd op

Met grote droefheid hebben wij kennisgenomen van het overlijden van dirigent Kenneth Montgomery op 5 maart jl. op 79-jarige leeftijd. Kenneth was hoofdvakdocent aan de Nationale Master Orkestdirectie en dirigeerde afgelopen januari nog bij de Dutch National Opera Academy een drieluik met Arianna a Naxos en Lisola disabitata van Haydn en What Price Confidence van Krenek. Het was de eerste keer dat hij een Haydn-opera dirigeerde. ‘Ik moet het doen voordat het te laat is,’ zei hij daarover in een interview met de Volkskrant van 16 januari 2023.

Kenneth Montgomery (Belfast, 1943) begon zijn professionele loopbaan bij de Glyndebourne Festival Opera en The English National Opera. In 1973 debuteerde hij bij the Royal Opera House Covent Garden. In zijn rijke en veelzijdige carrière dirigeerde hij vele opera’s voor de Nederlandse omroep, van Gluck, Donizetti en Rossini tot Britten en Peter Schat. Daarnaast vervulde hij gastdirecties bij operahuizen in Nederland, Frankrijk, België, Italië, de Verenigde Staten, Canada en Australië. 
Ook was hij vijftien jaar chef-dirigent van het Radio Symfonieorkest en het Groot Omroepkoor, waarmee hij een divers repertoire op het podium bracht: Stravinsky, Sibelius, Mozart, Beethoven, Rachmaninov en werk van talloze Nederlandse componisten, onder wie van Vlijmen en De Vries. 

Met het Orkest van de Achttiende Eeuw maakte hij verschillende Europese toernees. Toen Frans Brüggens gezondheid achteruitging stond hij, samen met Ed Spanjaard en Daniel Reuss, standby om in te vallen. Zijn samenwerking met het orkest bleef na Brüggens overlijden tot grote wederzijdse tevredenheid voortbestaan; hij was dankbaar voor wat hij van het orkest leerde. In oktober van dit jaar had hij met het Orkest van de Achttiende Eeuw zijn pensioen willen aankondigen. 

Samen met Frans de Ruiter was Kenneth oprichter van de Dutch National Opera Academy (DNOA), en met Ed Spanjaard en Jac van Steen richtte hij de prestigieuze masteropleiding Nationale Master Orkestdirectie (NMO) op, die door het Koninklijk Conservatorium Den Haag en het Conservatorium van Amsterdam gezamenlijk worden aangeboden. Met zijn collega-docenten heeft hij vele jonge, getalenteerde dirigenten opgeleid, zoals Ryan Bancroft, chefdirigent van het BBC National Orchestra of Wales, en Chloe Rooke, assistent-dirigent van het Radio Filharmonisch Orkest.

In 2010 werd Kenneth Montgomery benoemd tot OBE (Officer in the excellent Order of the British Empire).

Wij herinneren hem ons als een bevlogen musicus en dirigent en gedenken hem met het grootste respect en waardering. Wij wensen zijn familie en vrienden veel sterkte met dit grote verlies.

Delen