‘Als docent moet je vooral jezelf ook goed kennen’ - Inspiratiedag Docent Muziek 2023

Gepubliceerd op

Op 28 januari organiseert de opleiding docent muziek een inspiratiedag. Op deze dag krijg je een inkijkje in alle docent-opleidingen en kun je proeven van de verschillende facetten binnen de opleidingen. En dat zijn er veel, want als docent muziek doe je veel meer dan alleen lesgeven. Studiecoördinator Femke Temmink en studieleider Jaco van den Dool nemen je mee door het studieprogramma, wat je als student gaat doen, maar ook wat het jou brengt, en hoe je een sterke muzikant én educator wordt. Jaco: ‘We willen studenten uitdagen om te navigeren door het onbekende, pas dan leer je echt veel.’

‘Onze studenten leren artistieke vaardigheden, theorie en methodiek te verenigen, op het podium en in het klaslokaal’, vertelt Femke. En om dit te bereiken doet de opleiding docent muziek er alles aan om de studenten uit hun vaste paden te trekken. Een van de zaken die de opleiding uniek maakt is namelijk dat het verder gaat dan cultuur, creatieve discipline, of muziekgenre. De opleiding is bijvoorbeeld gebaseerd op een intercultureel curriculum: naast hun hoofdvakinstrument leren studenten ook andere muziek, instrumenten en hun geschiedenis kennen. Jaco legt uit: ‘Tijdens mijn les cultuurgeschiedenis moedig ik studenten aan hun Europese lens los te laten en andere lenzen op te pakken. Het overvalt studenten soms en dat is leuk, dan zie je ook hoe er langzaamaan een wereld opengaat voor studenten.’

Het stuk Ma’an is hiervan een mooi voorbeeld: voor deze voorstelling, de afsluiter van een projectweek, hebben de studenten zich in drie dagen tijd de Arabische muziek en de betekenis erachter eigen gemaakt, en dat deden ze vooral samen. Jaco: ‘Het is een heel “collectieve” opleiding, je leert door en met anderen.’ Gedurende de opleiding kunnen studenten ook verschillende genres uitproberen, naast hun hoofdvak. De gastles songwriting was bijvoorbeeld een groot succes, ‘Studenten kwamen achteraf zelfs vragen om meer songwriting-lessen. In deze opleiding leer je ook wel ondernemend te zijn,’ lacht Femke.

Deze ervaringen vertalen studenten door naar hun eigen lessen. Want door hun muzikale vaardigheden te ontwikkelen, door de theorie meteen in praktijk te brengen tijdens wekelijkse stages en projectweken, en vooral door zichzelf goed te leren kennen, kunnen studenten op hun beurt kinderen en jongeren weer activeren en inspireren. Want dat blijft te allen tijde de kern van de opleiding. Jaco: ‘Kinderen stimuleren in hun muzikale en emotionele ontwikkeling, daar doe je het natuurlijk voor.’

Benieuwd of de opleiding iets voor jou is? Op 28 januari ben je welkom op de Inspiratiedag. Op deze dag krijg je een inkijkje in de bacheloropleiding docent muziek, de post-hbo-opleiding en verkorte opleiding Docent Muziek. Daarnaast vertellen studenten en alumni je over hun ervaring en het werkveld waarin je na afstuderen komt. Daarnaast kun je ook deelnemen aan meeloopdagen op 7 en 8 februari: op deze dagen kun je lessen in het reguliere programma volgen en de sfeer in het gebouw opsnuiven. Meld je hier aan.

Delen