12 januari: promotie Johannes Leertouwer op de uitvoeringspraktijk van de orkestwerken van Brahms

Gepubliceerd op

Op 12 januari a.s. promoveert violist en CvA-docent Johannes Leertouwer aan de Universiteit Leiden op zijn onderzoek naar de 19e-eeuwse uitvoeringspraktijk van het orkestrepertoire van Johannes Brahms.
Centraal in het onderzoek staat de vraag hoe verloren gegane elementen van de uitvoeringspraktijk van de 19e eeuw een nieuw licht kunnen werpen op de uitvoering van Brahms’ muziek. Het project bleef niet beperkt tot bronnenonderzoek alleen, maar strekte zich uit tot in de concertzaal: tijdens de projectperiode voerde Johannes met een orkest bestaande uit CvA-studenten, -alumni en -docenten alle symfonieën en concerten van Brahms uit. Zo kon Leertouwer zijn bevindingen toetsen aan de praktijk en verder ontwikkelen. Ook plaatst Johannes Leertouwer zijn onderzoek in het bredere kader van de historische uitvoeringspraktijk in het algemeen en wat die betekent voor de hedendaagse uitvoeringspraktijk en het muziekvakonderwijs.

12 januari 2023
11.15 uur groot auditorium van het Academiegebouw Universiteit Leiden
Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden

Op 3 en 4 februari vindt er een symposium plaats rondom het Brahms-onderzoeksproject, met op 3 februari in het Muziekgebouw aan 't IJ een concert met Brahms’ Symfonie nr. 1 en het dubbelconcert voor viool en cello. Meer informatie volgt t.z.t.

Meer over Johannes Leertouwers onderzoeksproject

Delen