Frans Banninck Cocqpenning uitgereikt aan pianist Jan Wijn

Foto: Kirsten van Santen

Gepubliceerd op

Jan Wijn heeft tijdens zijn afscheidsconcert op 31 oktober jl. de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen uit handen van locoburgemeester Simone Kukenheim. De 87-jarige pianist en docent krijgt de onderscheiding vanwege zijn grote artistieke en pedagogische verdiensten als pianist en hoofdvakdocent aan het Conservatorium van Amsterdam.

Met het concert nam Jan Wijn na een docentschap van maar liefst tweeënvijftig jaar afscheid van het Conservatorium van Amsterdam. Als bevlogen en geliefd pianopedagoog - in binnen- en buitenland gewaardeerd om zijn grote bijdrage aan de Nederlandse muziekwereld - heeft hij vele internationaal succesvolle pianisten opgeleid, onder wie Ronald Brautigam, Paolo Giacometti, Ivo Janssen, Yoram Ish-Hurwitz, Frank van de Laar, Folke Nauta, Frank Peters, Marietta Petkova, Wibi Soerjadi, Hannes Minnaar, Thomas Beijer en Lucas en Arthur Jussen. Daarnaast nam hij zitting in jury's van nationale en internationale concoursen en was hij jarenlang lid van de Raad van Advies van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.
Vanwege zijn grote verdiensten voor het vak werd Jan Wijn in 2009 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.

Officieel legde Jan Wijn zijn docentschap al in oktober 2020 neer, maar vanwege de coronamaatregelen kon een feestelijk afscheid toen niet plaatsvinden. Podium Witteman besteedde vorig jaar wel uitgebreid aandacht aan Jan Wijn, en ook verscheen toen het boek Speel! De lessen van Jan Wijn, waarin kunstredactrice Sandra Kooke Wijns speelse, eigenwijze gedachtegoed samenvat in zeven lessen.

Frans Banninck Cocqpenning
De Frans Banninck Cocqpenning wordt toegekend aan personen die zich tijdens een periode van ten minste twaalf jaar bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor Amsterdam. Voor de penning komen ook mensen in aanmerking die uitzonderlijk grote prestaties voor Amsterdam hebben verricht op sportief, wetenschappelijk, journalistiek, kunstzinnig, politiek, economisch gebied met een landelijke of internationale uitstraling.

Delen