In memoriam Theo Verbey (1959-2019)

Foto Simon van Boxtel

Gepubliceerd op

Met grote verslagenheid hebben wij kennisgenomen van het overlijden van componist Theo Verbey op 13 oktober jl.. Als docent instrumentatie, zowel aan de klassieke als aan de jazzafdeling van het Conservatorium van Amsterdam, heeft hij talloze componisten en arrangeurs van jongere generaties geïnspireerd. Ook heeft hij bij veel uitvoerende musici een belangstelling voor instrumenteren en arrangeren gewekt.

Theo was een geliefd componist. Zijn muziek treft luisteraars door een originele benadering van klank en structuur en is uitdagend voor zowel individuele musici als ensembles. Theo’s werk is uitgevoerd door alle Nederlandse en vele buitenlandse orkesten en hij was te gast op toonaangevende festivals over de hele wereld. Compositieopdrachten kreeg hij van verschillende beroemde musici, onder wie harpiste Godelieve Schrama, en orkesten en ensembles als het Koninklijk Concertgebouworkest, het Cedar Lake Contemporary Ballet New York en het Brodsky Quartet. Ook werkte hij veelvuldig samen met choreografe Regina van Berkel. 

Tevens was Theo een geweldige orkestrator: zijn instrumentatie van Alban Bergs Sonate op. 1 kreeg wereldwijde bekendheid. In 2010 koos toenmalig koningin Beatrix zijn voltooiing van Stravinsky’s versie van Les noces uit 1919 uit als onderdeel van het jaarlijkse Koninginnedagconcert. 

Theo voelde een grote verantwoordelijkheid voor het opleiden van jonge musici. Die waren gefascineerd door zowel zijn encyclopedische kennis van de historische ontwikkeling van de instrumentatiekunde als zijn rijke praktische ervaring in het werken met musici van het hoogste kaliber. Hij heeft velen van hen geholpen hun relatie met het eigen repertoire te verdiepen. We zijn hem daar heel erg dankbaar voor. We zullen hem zeer missen en we wensen familie, vrienden, collega’s en studenten veel sterkte bij het verwerken van dit verlies.

Namens de directie
Janneke van der Wijk, directeur

Delen