Paul McNamara nieuwe artistiek leider van DNOA

Gepubliceerd op

De Ierse tenor Paul McNamara wordt per 1 december a.s. de nieuwe artistiek leider van de Dutch National Opera Academy (DNOA), de tweejarige masteropleiding opera van het Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

'Met Paul verwelkomen we een veelzijdig artiest,' aldus Henk van der Meulen, directeur van het Koninklijk Conservatorium. 'Met zijn brede ervaring weet hij als geen ander wat er nodig is om jonge zangers te begeleiden naar een volgende stap in hun loopbaan.'

Janneke van der Wijk, directeur van het Conservatorium van Amsterdam: 'Het is van grote waarde dat Paul volop in de operapraktijk staat. Daarmee is hij een rolmodel voor de studenten en zal hij de banden tussen DNOA en het Europese werkveld nog verder versterken. We kijken zeer uit naar zijn komst.'

Ook Paul McNamara zelf is verheugd over zijn aanstelling. 'Ik ben erg blij dat ik de kans krijg artistiek leider van de DNOA te worden. Ik verheug me op de samenwerking met mijn collega's en de studenten en kijk ernaar uit de positie van de academie als een van de toonaangevende studieprogramma's in zijn soort verder te versterken. Ik ben een groot bewonderaar van de werkwijze van DNOA, waarin studenten een op hun specifieke behoeften en persoonlijke ontwikkeling toegesneden programma krijgen.'

Naast Paul McNamara krijgt Marjolein Niels, mezzosopraan en waarnemend hoofd DNOA, de onderwijskundige en organisatorische verantwoordelijkheid over de academie. 'Met deze gedeelde leiding  hebben beide conservatoria de kennis en expertise in huis gehaald die zowel vernieuwing als continuïteit en flexibiliteit garandeert in het opleiden van de nieuwe generatie operazangers op het hoogste niveau,' aldus Okke Westdorp, adjunct-directeur van het CvA.  

Paul McNamara, woonachtig in Berlijn, studeerde aan The Royal College of Music in Londen. Als dramatische tenor bouwde hij een indrukwekkende operacarrière op met titelrollen als Tristan (Wagner), Tannhäuser, (Wagner), Idomeneo (Mozart) en Peter Grimes (Britten). Daarnaast was McNamara veelvuldig te horen op internationale concertpodia, zoals the Carnegie Hall in New York, de Philharmonie Berlijn en het Amsterdamse Concertgebouw. Vanuit zijn betrokkenheid bij de jonge generatie operazangers in zijn geboorteland was hij een van de mede-oprichters van Opera Collective Ireland. 

Delen