Edison Klassiek 2018 voor Nora Fischer en Marnix Dorrestein

Foto Sarah Wijzenbeek

Gepubliceerd op

Zangeres Nora Fischer en gitarist Marnix Dorrestein hebben met hun album Hush een Edison Klassiek 2018 gewonnen in de categorie 'De ontdekking'. Hush bevat barokliederen van componisten als Purcell, Scarlatti en Monteverdi in uitgebeende bewerkingen voor stem en elektrische gitaar. Een onorthodox album, waarop, aldus de jury, 'zangeres Nora Fischer 17e-eeuwse liederen in een modern geluid verpakt. Van melancholieke meezinger tot funky groove: samen met elektrisch gitarist Marnix Dorrestein vertaalt ze Monteverdi en Purcell voor eigentijdse oren.'

Met dit album willen Nora Fischer en Marnix Dorrestein luisteraars die níet gewend zijn aan het gestileerde geluid van klassieke zang en/of barokke instrumenten winnen voor de schoonheid en intimiteit van vierhonderd jaar oude 'liedjes' en de tijdloze relevantie van de teksten over liefde en verlangen. 

Marnix Dorrestein studeerde gitaar aan de popafdeling, waar hij in in 2012 zijn bachelor- en in 2015 zijn masterdiploma behaalde. Hij werkt veelvuldig samen met Herman van Veen, speelt onder meer bij Kris Berry & Perquisite en experimenteert in zijn elektropopproject IX met diverse muzieksoorten, van muziek uit de jaren zestig tot Afrikaanse en psychedelische muziek. In 2018 sloot hij zich aan bij het Amsterdamse collectief Splendor dat zich richt op klassieke muziek.

Meer over de Edisons

Delen