Conservatorium van Amsterdam mede-oprichter internationaal jazz-samenwerkingsverband

Danilo Pérez

Gepubliceerd op

Op het Panama Jazz Festival hebben vijf prestigieuze muziekvakopleidingen een internationale organisatie opgericht met als doel jonge musici te vormen tot ambassadeurs van de jazz. De Global Association for Interconnective Arts (GAIA) - bestaande uit het Berklee Global Jazz Institute, de School of Jazz and Contemporary Music van The New School in New York, het Conservatorium van Amsterdam, het Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris en de Siena Jazz Academy - onderzoekt en implementeert nieuwe manieren om muziekvakstudenten op te leiden.

Onder leiding van Danilo Pérez, oprichter en artistiek directeur van het Berklee Global Jazz Institute, en vertegenwoordigers van ieder partnerinstituut stelt GAIA zich ten doel een nieuw cultureel ecosysteem te creëren dat duurzame carrières mogelijk maakt voor toekomstige generaties artiesten over de hele wereld.

Pérez: ‘Wij hopen dat GAIA uitgroeit tot een internationaal platform dat jonge artiesten inspireert tot avontuurlijke projecten met groot pedagogisch, artistiek en maatschappelijk belang, die ons kunnen helpen de uitdaging aan te gaan om waardig, rechtvaardig en vrij in vrede te leven.’

‘De studenten en docenten van The New School verheugen zich op de samenwerking met de fantastische partnerinstituten die GAIA hebben opgericht,’ aldus Keller Coker, hoofd Jazz and Contemporary Music van The New School’s School of Music. ‘We kijken uit naar de muziek die hieruit voortkomt en hopen dat de samenwerkingsverbanden die deze studenten gaan opzetten een voorbeeld worden voor andere samenwerkingen, zowel binnen als buiten de kunsten.’

‘We moedigen studenten aan ambassadeurs van de muziek te worden die excellentie uitdragen, culturele en etnische verschillen overbruggen en van hun muziek een sociale ervaring maken,’ zegt Edo Righini, adjunct-directeur en hoofd Jazz en Pop van het Conservatorium van Amsterdam.

‘Tegen de achtergrond van talloze mogelijke interacties tussen disciplines en diverse culturen kan een musicus nieuwe muziek uitvinden, alsook nieuwe modellen om kennis te delen als maatschappelijk betrokken artiest,’ zegt Riccardo del Fra, hoofd van de jazzafdeling van het Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse de Paris.

Als eerste wordt er een ensemble opgericht bestaande uit studenten van ieder partnerinstituut, die geselecteerd worden op hun artisticiteit, persoonlijkheid en toewijding aan de muziek. In maart 2019 start het ensemble met een toernee door Nederland, met opnamen en concerten op podia als het Bimhuis. De leden zijn ambassadeurs voor de progressieve waarden van de partnerinstituten op gebieden als diversiteit, inclusiviteit en maatschappelijk recht. De studenten studeren, spelen en treden samen op en bezoeken en werken samen met muziekscholen en centra voor maatschappelijke inclusiviteit, zoals ziekenhuizen en vluchtelingencentra. De studenten en hun docenten worden ambassadeurs voor muziek die een boodschap van respect en vrede uitdraagt en die mensen in aanraking brengt met een muzikale gemeenschap die verbindt.

Naast toernees biedt GAIA een dynamische leeromgeving met kansen voor dialoog en actief maatschappelijk engagement om onderlinge verbondenheid in de kunsten en wetenschappen te bevorderen. ‘Door middel van bewustwording motiveren we onze studenten op zoek te gaan naar hun identiteit en hun volledige potentieel te realiseren, niet alleen als musici, maar ook als grenzenloze denkers en wereldburgers,’ voegt Pérez eraan toe. ‘We bieden ze perspectieven die stereotypen en het hokjesdenken overstijgen in een leeromgeving waarin artistieke, maatschappelijke en intellectuele ervaringen de persoonlijkheid van een nieuwe wereldmusicus vormen.’

Lees wat onze partners schrijven over GAIA:

Berklee Global Jazz Institute

The New School's School of Jazz and Contemporary Music

Delen