Jazzafdeling verwelkomt zeven nieuwe docenten

Reinier Baas

Gepubliceerd op

De jazzafdeling is er trots op dat het docententeam dit jaar uitgebreid wordt met zeven gerenommeerde musici. Gitarist Reinier Baas, vocalist Isabel Parellada, musicoloog Sander van Maas, saxofonisten Tineke Postma, Leo Janssen en David Kweksilber en trompettist Jarmo Hoogendijk komen dit studiejaar het docententeam versterken.

Gitarist Reinier Baas neemt een prominente plaats in in de Europese jazzscene. Als solist heeft hij opgetreden met het Metropole Orkest, het Jazz Orchestra of the Concertgebouw en het New Rotterdam Jazz Orchestra. Als sideman heeft hij samengewerkt met Gregory Porter, Dave Douglas, Hans Teeuwen en Han Bennink. Hij was Artist In Residence op het Südtirol Jazzfestival 2017, en in 2018 kreeg hij carte blanche van het Concertgebouw in Amsterdam, wat resulteerde in de première van String Quartet #1. Twee van zijn albums, Mostly Improvised Instrumental Indie Music en Reinier Baas vs. Princess Discombobulatrix, werden bekroond met een Edison. Momenteel is Reinier lid van Benjamin Hermans nieuwe punkband Bughouse. Hij werkt aan een serie educatieve video's en een compositiemethode met de titel Book of Baas
Reinier was de afgelopen jaren aan de gitaarvakgroep verbonden als gastdocent en wordt nu hoofdvak- en ensembledocent.

Isabel Mirallas Parellada (Barcelona) studeerde klassiek piano en muziekpedagogie aan ESMUC, waar ze zich ook ontwikkelde als klassiek en jazz-zangeres. Ze vervolgde haar zangstudie aan de jazzafdeling van het Conservatorium van Amsterdam waar ze haar master-diploma behaalde.
Isabel is lid van de a capella-groep The Junction, een vijfstemmig ensemble waarmee ze door Europa en Azië heeft getoerd. Ook schrijft ze haar eigen muziek en soleert ze bij andere bands. Ze combineert jazz, latin en traditionele muziek uit haar geboorteland met haar klassieke achtergrond. 
Isabel versterkt de vakgroep zang als docent stemvorming.

Sander van Maas is musicoloog en cultuurtheoreticus. Hij bestudeert de geschiedenis van het luisteren en de interferentie ervan in hedendaagse, populaire en geïmproviseerde muziek. Hij is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij geluidsmedia, luistertheorieën en creatieve industrieën doceert. Eerder was hij docent aan Boston University en de Universiteit Utrecht en gastdocent aan Harvard University. Zijn publicaties omvatten vele essays, een boek (en dissertatie) over Messiaen. Ook werkte hij mee aan boeken over luisteren, hedendaagse spirituele muziek (met Robert Sholl), uitvoeringspraktijk (met Micha Hamel) en de memoires van Konrad Boehmer (met Kees Tazelaar).
Sander geeft komend studiejaar de twee nieuwe cursussen: Creativity: Origin and process en Jazz Minds.

Saxofonist en componist Tineke Postma toert wereldwijd als bandleider en gast-artiest. De zes albums die ze tot nu toe heeft uitgebracht zijn zeer lovend ontvangen. Tineke heeft diverse prijzen gewonnen, waaronder de Jazz Juan Revelations Award (2009 Antibes Juan-les-Pins Jazz Festival), een Edison (2011) voor haar album The Dawn of Light, en de prestigieuze Boy Edgar Prijs (2015). Ze is te horen op twee albums van Terri Lyne Carrington en Dianne Reeves, die met een Grammy zijn bekroond. Tineke is oud-student van het Conservatorium van Amsterdam en de Manhattan School of Music, New York.
Tineke gaat op het conservatorium de Tineke Postma's Artist Group leiden

Saxofonist Leo Janssen studeerde klassiek saxofoon bij Norbert Nozy aan het Conservatorium Maastricht en jazzsaxofoon bij Ferdinand Povel aan het Hilversums Conservatorium. Ook studeerde hij klarinet bij Harmen de Boer en Arjan Woudenberg. Sinds 1986 speelt hij tenorsaxofoon bij het Metropole Orkest, waarmee hij talloze grote namen uit de jazz heeft begeleid. In mei 2000 bracht hij zijn eerste cd als solist met het Metropole Orkest uit, getiteld Shadow and Light. Zijn eerste solo-opname, Echoes of the Mind, verscheen in 2003, opgevolgd door Echoes of a Kind in 2015 en Echoes of the Heart in 2018. 
Leo versterkt de saxofoonafdeling als docent saxofoontechniek.

Het repertoire van saxofonist en klarinettist David Kweksilber loopt uiteen van Mozart tot mach 5 improv. In zijn spel buit hij de rijke klankwereld en muzikale mogelijkheden van alle saxofoons en klarinetten ten volle uit. Hij is lid van de New Cool Collective Big Band, Asko|Schönberg en uiteenlopende kamermuziekensembles en bands. Met zijn David Kweksilber Big Band speelt hij nieuwe muziek met improvisatie. Inmiddels zijn er meer dan 140 composities geschreven voor de bigband, gecomponeerd door een breed palet aan componisten, zowel klassiek als jazz, met als resultaat een uniek repertoire dat de muziek van het moment viert.
David geeft saxofoon- en klarinettechniek aan het CvA. 

Jarmo Hoogendijk studeerde trompet aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar hij in 1989 cum laude afstudeerde. Met medestudent Ben van den Dungen leidde Jarmo vanaf 1983 het Ben van den Dungen/Jarmo Hoogendijk Quintet, dat nationaal en internationaal veel optrad. Ook was hij lid van Nueva Manteca, waarmee hij toernees maakte door Europa, de VS en Canada. Verder speelde hij bij onder meer het Dutch Jazz Orchestra, de Netherlands Concert Jazz Band, The Skymasters en het Rein de Graaff/Dick Vennik Sextet, en met legendarische musici als Teddy Edwards, Frank Morgan, Charles McPherson, Woody Shaw en Freddie Hubbard. In 1995 maakte de NPS een documentaire over Jarmo en Ben van den Dungen, getiteld Het gegeven Ben en Jarmo. Hij wordt hoofdvakdocent trompet aan het CvA.

Isabel Mirallas Paralleda

Sander van Maas. Foto Gerda Brillenburg Wurth

Tineke Postma

Leo Janssen

David Kweksilber

Jarmo Hoogendijk

Delen