Remy van Kesteren krijgt Nederlandse Muziekprijs

Gepubliceerd op

Harpist Remy van Kesteren krijgt de Nederlandse Muziekprijs 2016, de hoogste onderscheiding die het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap toekent aan musici in de klassieke muziek.

Remy ontvangt de Nederlandse Muziekprijs in Paradiso uit handen van minister Jet Bussemaker.

‘Remy is een eigenzinnig kunstenaar die op hoog niveau, zowel technisch als artistiek, presteert,’ aldus de adviescommissie, die bestond uit Ed Spanjaard (voorzitter), Claron McFadden, Jan Zekveld, Naum Grubert, Jan Kouwenhoven, Richard Wigley, Frank Veenstra en Sven Arne Tepl. ‘Hij omringt zich met briljante jonge geestverwanten en weet componisten van uiteenlopende genres te interesseren om nieuw werk voor de harp te schrijven. (…) Door zijn benadering van de muziek heeft Remy van Kesteren bijgedragen aan de emancipatie van de harp. De harp is geen typisch vrouwelijk instrument meer, net zoals Remy geen traditionele musicus meer wil zijn (…) De commissie ziet in hem een tegendraadse pionier die musiceert vanuit een authentieke artistieke drijfveer, die muzikale grenzen opzoekt en overschrijdt en in staat is te blijven verrassen en verwonderen.’

Eerdere prijswinnaars waren onder anderen fagottist Bram van Sambeek, de violisten Janine Jansen en Liza Ferschtman, pianist Ronald Brautigam, de harpisten Gwyneth Wentink en Lavinia Meijer, de cellisten Pieter Wispelwey en Quirine Viersen, saxofonist Ties Mellema, blokfluitist Erik Bosgraaf en gitarist Izhar Elias.

Remy studeerde in 2012 af aan de masteropleiding harp, waar hij studeerde bij Erika Waardenburg.

Meer informatie

Delen