Nieuw Studielab van start

Gepubliceerd op

Deze week is onder auspiciën van het lectoraat Muziek een nieuw Studielab van start gegaan. Jan Kouwenhoven en Frank Bakker onderzoeken welke effecten trainingsmethoden uit de sportwereld hebben wanneer zij door muziekstudenten worden toegepast.

De deelnemende studenten zijn Julian Cárdenas Veloza (harp, Ma1), Liese Claesen (fluit, Ba4), Valle Gonzáles Martín (hobo, Ma2), Irene Kok (cello, Ma2), Joao Miguel Simões Peixoto (slagwerk, Ma1), en Alfredo Viceiro Fernández (tuba, Ma1). Zij worden begeleid door Jaap Kooi, die ook een belangrijk aandeel heeft in de organisatie van het Studielab.

Alle studenten bereiden in twaalf dagen een kort maar veeleisend recital voor, bestaande uit werken die zij niet eerder hebben gespeeld (en in de meeste gevallen ook niet kennen). Daarbij maken zij een keuze uit de methoden die hun door de onderzoekers worden aangereikt. Zij leggen die keuze vast in een werkplan en noteren hun ervaringen in een geformaliseerd dagboek. Zij geven twee tussentijdse recitals die door hun docenten en medestudenten worden becommentarieerd. 

Omdat de onderzoekers de studenten vooraf uitgebreid hebben geïnterviewd kennen zij hun gebruikelijke wijze van studeren, en kunnen zij na afloop met de studenten - en met de feedback van de docenten - vaststellen welke effecten de nieuwe oefenmethoden op hun voorbereiding en prestaties hebben gehad. 

De eindrecitals vinden plaats in de Sweelinckzaal volgens onderstaand schema. Deze recitals zijn voor iedereen vrij toegankelijk.

Sweelinckzaal, Vrijdag 26 februari 2016
10:00-10:45 – Irene Kok
•    Manuel de Falla, Siete canciones populares Españolas
•    Zoltán Kodaly, Sonatina

Sweelinckzaal, Zondag 28 februari 2016
10:30-11:15 – Valle Gonzáles Martin, hobo
met Jaap Kooi, piano
•    Louis Spohr, Andante con variazoni, op. 34
•    Witold Lutoslawski, Epithaph, for oboe and piano
•    Benjamin Britten, Two Insect Pieces

11:15-12:00 – Liese Claesen, dwarsfluit
met Vital Stahievitch, piano
•    Henryk Górecki, Valentine Piece, for solo flute
•    César Franck, Sonata for Violin and Piano (arrangement)

12:00-12:45 – Alfredo Viceiro Cárdenas Veloza, tuba
met Jaap Kooi, piano
•    Anthony Plog, Sonata for Tuba and Piano
•    Edvard Grieg, Norwegian Dance No. 1

Pauze

13:45-14:30 – Julian Stiven Cárdenoas Veloza, harp
met Jaap Kooi, piano
•    Richard Wagner, Die Meistersinger von Nürnberg, “Weiten die Sterne im lieblichen Tanz?”
•    Benjamin Britten, Suite for Harp
•    Carl Reinecke, Harp Concerto

14:30-15:15 – Joao Miguel Simões Peixoto, slagwerk
•    Piet-Jan van Rossum, All Facing Upwards
•    Igor Silva, Your Trash, for percussion, electronics and video

Delen