Jacques van Oortmerssen overleden

Foto van Hester Doove

Gepubliceerd op

Met grote verslagenheid hebben wij kennisgenomen van het plotselinge overlijden van Jacques van Oortmerssen, docent aan het Conservatorium van Amsterdam van 1979 tot heden. Van Oortmerssen, een van de internationaal meest vooraanstaande organisten en pedagogen, is van grote betekenis geweest voor de orgelafdeling van het Conservatorium van Amsterdam.

Wij wensen een ieder veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies.

Met grote verslagenheid hebben wij kennisgenomen van het plotselinge overlijden van Jacques van Oortmerssen, docent aan het Conservatorium van Amsterdam van 1979 tot heden. Van Oortmerssen, een internationaal vooraanstaand organist en pedagoog, is van grote betekenis geweest voor de orgelafdeling van het Conservatorium van Amsterdam.
Wij wensen een ieder veel sterkte met het verwerken van dit grote verlies.


In memoriam

In de wereld van de muziek en vooral van orgels nam Jacques van Oortmerssen al sinds vele jaren een vooraanstaande plaats in. Zijn veelzijdigheid en zijn Bachvertolkingen brachten hem internationaal grote roem.

Na zijn studie in Rotterdam, waar hij zijn solistendiploma behaalde voor zowel orgel als piano, studeerde hij in Parijs bij de wereldberoemde organiste Marie-Claire Alain. In 1976 werd hem de Prix d’Excellence toegekend.Op uitzonderlijk jonge leeftijd werd hij benoemd tot hoofdvakdocent orgel aan het Conservatorium van Amsterdam (1979). In 1982 volgde hij Gustav Leonhardt op als ‘Organiste-Titulaire’ van de Waalse Kerk te Amsterdam.

Zowel als solist als pedagoog bouwde hij in korte tijd een internationale reputatie op en als gastdocent bezocht hij universiteiten en conservatoria over de gehele wereld. Vele jaren was hij als vaste gastdocent verbonden aan de universiteiten van Göteborg en Helsinki en het conservatorium van Lyon. In het academische jaar 1993-1994 bezette hij de leerstoel voor orgelstudies (Betts Fellow) aan de Universiteit van Oxford. In 2012 ontving hij een eredoctoraat van de Sibelius Academy in Helsinki.
Als solist bezocht hij vele landen in Europa, Noord- en Zuid Amerika, Afrika, Japan en Zuid-Korea. Hij was een graag geziene en gehoorde gast op belangrijke internationale festivals, zoals de BBC Proms, het City of London Festival en het Praagse Spring Festival. Jacques van Oortmerssen maakte vele opnamen voor radio, televisie en toonaangevende internationale cd-labels.

(Met dank aan Tjako Fennema)

Delen