Radiodocumentaire De grenzen van Willem Jeths

Gepubliceerd op

Compositiedocent Willem Jeths staat a.s. zondag, 10 mei, centraal in een radiodocumentaire op Radio 1.

 

Willem Jeths (1959) wordt beschouwd als een van de belangrijkste hedendaagse componisten van Nederland. Hij is sinds afgelopen november de Componist des Vaderlands. In die functie zal hij de komende paar jaar proberen een groter publiek te interesseren voor Nederlandse gecomponeerde muziek. Willem Jeths gaat dit doen door zelf als componist te reageren op de actualiteit bij belangrijke nationale gebeurtenissen, waarover hij nieuwe eigen stukken maakt. 

De documentaire volgt Jeths in de aanloop naar de wereldpremiere van zijn nieuwe compositie Conductus, die hij schreef voor het Rotterdams Philharmonisch Orkest. De opdracht aan Jeths was een orkeststuk te schrijven naar aanleiding van de herdenking van het bombardement op Rotterdam in 1940, waardoor de stad verwoest werd. Voor Jeths is dit stuk heel belangrijk: 'Het was een zeer moeilijke opdracht. Maar het is mijn piece de resistance als Componist des Vaderlands.' Conductus is een ingehouden, sereen stuk dat de stilte voor de storm laat horen, maar ook de implosie van de stad die plotseling in puin ligt. Contrabassist Arjen Leendertz van het Rotterdams Philharmonisch Orkest: 'Ik vind het heel tof dat wij dit stuk mogen spelen. Het is erg interessant met veel sfeer en mooie momenten. Het zoekt naar grenzen maar is tegelijk heel mooi. En dat zeg ik niet vaak over nieuwe muziek.'

De documentaire volgt verder twee jonge compositie-studenten van Willem Jeths op het Conservatorium van Amsterdam: Mathilde Wantenaar en Tijmen van Tol. Zij worden gecoacht door Jeths om hun composities nog beter te maken. 

Conductus van Willem Jeths beleefde eind maart de premiere in Utrecht en wordt opnieuw uitgevoerd op donderdag 14 mei a.s. in De Doelen in Rotterdam, de dag waarop het bombardement op Rotterdam wordt herdacht. 

Een documentaire van Guido Spring.

Precies twintig jaar maakt Guido Spring nu radiodocumentaires voor de publieke omroep. Voor de NTR maakte hij de afgelopen jaren de documentaires De klank van Ulixes, In de schaduw van toekomstige rampen, Soul als motor en Een schaap voor Babah.  

zo 10 mei
21.02 uur, NPO Radio 1 

Delen