Oud-directeur Ton Hartsuiker overleden

Hans Bakker Fotografie

Gepubliceerd op

Met verslagenheid hebben wij kennisgenomen van het overlijden van Ton Hartsuiker, directeur van het Sweelinck Conservatorium van 1993 t/m 1998 (voorloper van het Conservatorium van Amsterdam). Hartsuiker is van grote betekenis geweest voor het Conservatorium van Amsterdam. We wensen zijn naasten veel sterkte.

 

Met verslagenheid hebben wij kennisgenomen van het overlijden van Ton Hartsuiker, directeur van het Sweelinck Conservatorium van 1993 t/m 1998 (voorloper van het Conservatorium van Amsterdam). Hartsuiker is van grote betekenis geweest voor het Conservatorium van Amsterdam. We wensen zijn naasten veel sterkte.

Ton Hartsuiker kreeg zijn eerste pianolessen van zijn vader Andries Hartsuiker, leraar aan de muziekschool in Zwolle en componist. Ook had hij enige tijd les van Wolfgang Wijdeveld. Hij debuteerde in 1946 als 13-jarige in de kerk te Ommen. Aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag werd hij als pianist verder opgeleid door Léon Orthel, maar zijn belangstelling ging ook sterk uit naar muziekpedagogiek.

Hij geldt als de actiefste propagandist van moderne klassieke muziek van na de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Hij gaf vele concerten, hield vele lezingen en schreef talloze programmatoelichtingen. Hartsuiker presenteerde 22 jaar lang op Radio 4 het NOS-programma Musica Nova, gewijd aan klassieke muziek uit de 20e eeuw. Samen met David Porcelijn richtte hij in 1974 het Ensemble M op, dat bestond tot 1978.

Hartsuiker was docent aan het Rotterdams Conservatorium en het Twents Conservatorium, van 1979 tot 1993 directeur van het Utrechts Conservatorium en daarna van het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam tot aan zijn pensionering in 1998. Tot zijn vele leerlingen behoorden Alwin Bär, Guus Janssen, Arthur Jussen, Vera Kerstens, Christiaan Kuyvenhoven, Ralph van Raat, Christiaan Richter, Joey Roukens en Maarten van Veen.

De crematie vindt plaats op 18 mei om 14.45 uur, in Crematorium Daelwijck in Utrecht. 

Delen