Frank Zielhorst aangesteld als Young Conductor in Association bij toporkest Engeland

Foto René Koele

Gepubliceerd op

De Nederlandse dirigent Frank Zielhorst (29) bekleedt vanaf september 2014 de positie van Young Conductor in Association bij het Bournemouth Symphony Orchestra (BSO) in Engeland.

Deze prestigieuze positie is voor het eerst opengesteld voor dirigenten van buiten Engeland. Zielhorst krijgt de kans zijn dirigeerkwaliteiten te ontwikkelen door in het komende seizoen een aantal concerten te dirigeren. Daarnaast is hij nauw betrokken bij de educatieve projecten van het orkest en assisteert hij de overige dirigenten van het orkest. Hij wordt in zijn positie gecoacht door de chef-dirigent van het orkest, Kirill Karabits.

Dougie Scarfe, directeur van het BSO: ‘De Leverhulme Young Conductor in Association speelt een sleutelrol bij het BSO en is een belangrijke bijdrage aan ons werk om een nieuwe generatie jong artistiek talent te helpen zich te ontwikkelen. Iedereen bij het BSO kijkt er naar uit met Frank te gaan werken, zowel op het concertpodium als in onze educatieve afdeling.’

Frank Zielhorst studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag en vervolgde zijn opleiding aan de Nationale Master Orkestdirectie, een samenwerkingsverband van het Conservatorium van Amsterdam, het Koninklijk Conservatorium en alle Nederlandse beroepsorkesten, die hem in staat stelde zich op het hoogste niveau te ontwikkelen. Hij kreeg les van Jac van Steen en Kenneth Montgomery en was in 2013 de eerste student die afstudeerde aan de NMO.

Documentaire
Regisseur Jaap van Eyck heeft een documentaire gemaakt over de Nationale Master Orkestdirectie, die uitgezonden wordt op 21 september 2014 om 13.00 uur op NPO3. Eerder maakte Jaap van Eyck al de documentaires Lost in Music, over studeren aan het Conservatorium van Amsterdam; Diva’s over de Dutch National Opera Academy, en Jonge Meesters, over de leerlingen van de Sweelinck Academie en het Junior Jazz College, de nationale opleiding voor jong toptalent van het CvA.

Nationale Master Orkestdirectie
Lees hier meer over de NMO. Aanmelden voor het studiejaar 2015-2016 kan tot 1 november 2014.

Delen