Een nieuwe toekomst door muziekonderwijs

Foto: Fabio Knoll

Gepubliceerd op

Op 22 augustus komt The São Paulo State Youth Symphony Orchestra over uit Brazilië en treedt op tijdens het Grachtenfestival. Het bijzondere aan dit staatsorkest is, dat het gevormd wordt door toptalenten die allemaal voortkomen uit het Guri-systeem, dat er voor gezorgd heeft dat tienduizenden kinderen uit de sloppenwijken van São Paolo door middel van muziek een nieuw toekomstperspectief wordt geboden.

 

In Sao Paulo bestaat al meer dan 30 jaar een ijzersterk muziekonderwijsprogramma. Tienduizenden kinderen uit de sloppenwijken van Sao Paulo krijgen vanaf zesjarige leeftijd zes uur per week les op hoog niveau in zang, theorie en instrumentaal onderwijs. De resultaten zijn verbluffend. Door muziekles ontwikkelen de kinderen concentratie,  discipline, sociale vaardigheden en leren ze samen te werken. Dit project heeft invloed op de hele omgeving: het biedt veiligheid, de kinderen krijgen kleding en eten. Bovenal biedt het de kinderen zicht op een toekomst buiten de sloppenwijk. Dit alles gebeurt onder de bezielende leiding van  the Escola de Música do Estado de São Paulo (EMESP), het conservatorium van Sao Paulo. 

In 2012 is het Conservatorium van Amsterdam (CvA) officieel een samenwerking met dit conservatorium gestart. Dit is een unieke samenwerking, met als andere partners The Juilliard School of Music te New York en Conservatoire de Paris. Een van de grote talenten van het Guri-systeem studeert al aan het CvA, en de concertmeester van het orkest op 22 augustus, Lucas Bernardo da Silva, die onlangs de Braziliaanse Staatsprijs heeft gewonnen, komt vanaf september 2014 studeren aan het Conservatorium van Amsterdam. 

Het verhaal van Lucas begon precies tien jaar geleden, toen hij lessen nam in de kerk die hij regelmatig met zijn ouders bezocht. Na enige tijd trad hij toe tot het Project Guri en van daar ging hij naar het Emesp-conservatorium, waar hij vanaf zijn elfde studeerde bij Inna Meltser. Op zijn 13e nam hij als beursstudent voor de eerste keer deel aan het Winterfestival van Campos de Jordão. In 2012 slaagde hij voor de auditie voor het The São Paulo State Youth Symphony Orchestra als concertmeester. In datzelfde jaar won hij één van de prijzen in een onderlinge competitie van het orkest, wat hem in staat stelde een nieuwe viool te kopen, die geschikt was voor nieuwe stappen in zijn carrière. En in 2013 won hij opnieuw de Ernani de Almeida Machado Prijs, dit keer in de hoofdcategorie, wat hem een beurs opleverde voor een studie in het buitenland.  

Als de jonge ontluikende muzikanten uit het Guri-project hun studie-ambities kunnen realiseren, zullen binnen tien jaar vanaf nu verschillenden van hen terugkeren naar hun vaderland en kunnen ze hun bijdrage leveren aan de opleiding van andere jongeren. Vanuit een optimistisch oogpunt kunnen we aannemen dat over 15 tot 20 jaar het muziekonderwijs in Brazilië sterk zal zijn verbeterd. 

Lucas Bernardo da Silva op de vraag hoe hij in aanraking kwam met het CvA:“Ik heb van het Conservatorium van Amsterdam gehoord in 2008 tijdens mijn eerste Festival de Campos do Jordão, omdat ik les had van een docent van het Conservatorium. Ik genoot niet alleen van de lessen, maar besefte ook dat zijn speelstijl zeer aansloot bij mijn stijl. In een van de volgende edities werd ik door hem uitgenodigd bij hem lessen te nemen, hoewel ik pas 16 jaar was. In september 2012 leerde ik tijdens een masterclass bij Emesp een andere docent van het Conservatorium van Amsterdam kennen, de violist Peter Brunt. Ik was opnieuw onder de indruk en herkende me in de stijl van lesgeven en spelen van deze docent.” 

Het optreden in het Muziekgebouw aan ‘t IJ maakt deel uit van de eerste Europese tournee van het orkest, het orkest gaat daarna door naar Berlijn en Parijs. 

Concert São Paulo State Youth Symphony Orchestra o.l.v. Claudio Cruz; solist: Arno Bornkamp, saxofoon

22 augustus 201420.15 uur
Muziekgebouw aan 't IJ Grote Zaal
Piet Heinkade 1, Amsterdam
€ 17,50 / € 13,50 (inclusief pauzedrankje) 


Programma
Claude Debussy - Rhapsody pour orchestre et saxophone
Darius Milhaud - Scaramouche
Hector Berlioz - Symphonie fantastique

Delen