Het CvA verwelkomt twee nieuwe hoofdvakdocenten cello: Jelena O?i? en Michael Stirling

Jelena Očić

Gepubliceerd op

Per 1 september wordt de cellosectie van het Conservatorium van Amsterdam versterkt met twee nieuwe hoofdvakdocenten: Jelena O?i? en Michael Stirling. Sven Arne Tepl, hoofd Klassiek: ‘In Jelena O?i? en Michael Stirling hebben we twee vooraanstaande musici kunnen aantrekken. Met groot enthousiasme kijken we uit naar hun bijdrage binnen de strijkerssectie van onze school.’

 

De uit Kroatië afkomstige Jelena O?i? wordt wereldwijd geroemd om haar energieke, poëtische en virtoze spel. Bernard Greenhouse, cellist en oprichter van het befaamde Beaux Arts Trio, noemde haar ‘een van de meest opmerkelijke cellotalenten van deze tijd’. Jelena heeft gesoleerd bij orkesten en kamermuziekensembles in Europa, de VS en Azië. Als kamermusicus trad ze op met musici als Konstantin Bogino, Vladimir Mendelssohn, Jose Gallardo, Julius Berger, Pavel Vernikov, Yuri Gandelsman, Marco Rizzi en Federico Lovato. Haar opnamen met pianist Federico Lovato voor Challenge Classics, met sonates van Ginastera, Hindemith en Kabalewsky, alsook Šenderovas’ Songs of Shulamith en Czerny’s transcripties van werk van Beethoven, hebben lovende kritieken ontvangen. Componisten als Cornell, Šenderovas, Sorg en  Prohaska hebben werken opgedragen aan haar. Haar meest recente cd is gewijd aan barokmuziek.
Sinds 2004 geeft ze les aan de Musikhochschule in Mannheim; daarnaast is ze een veelgevraagd jurylid bij internationale concoursen.

Michael Stirling (Londen, 1962) studeerde cello aan de Guildhall School of Music in Londen bij Leonard Stehn en Raphael Wallfisch en vervolgens bij Lawrence Lesser aan het New England Conservatory in Boston. Van 1989 tot 1997 was hij cellist van het Duitse Ensemble Modern in Frankfurt, waarmee hij ook veelvuldig als solist optrad. Acht jaar lang maakte hij deel uit van het Raphael Ensemble, waarmee hij vele cd’s opnam voor het label Hyperion. In 1997 werd Michael lid van het Brindisi String Quartet in Londen. Tevens speelde hij regelmatig als gastaanvoerder van de celli bij ensembles en orkesten zoals The Philharmonia Orchestra, London Symphony Orchestra, Royal Philharmonic Orchestra, London Philharmonic Orchestra, English Chamber Orchestra en The Scottish Chamber Orchestra. Ook gaf hij concerten met het Chamber Orchestra of Europe. Sinds september 2003 is hij aanvoerder celli van het Radio Filharmonisch Orkest in Nederland. Daarnaast is hij lid van het ensemble Nieuw Amsterdams Peil en Het Quimias Strijktrio. Hij maakte vele radio-opnamen en cd’s. Zijn opname van het celloconcert van Hindemith (Kammermusik nr. 3) met Marcus Stenz en het Ensemble Modern kreeg de prijs van de Duitse muziekkritiek.

Michael Stirling

Delen