Conservatorium-alumnus Dominique Vleeshouwers wint AHK Eindwerkprijs met 'Kindsoldaat'

Gepubliceerd op

Dominique Vleeshouwers, afgestudeerd bachelor en nu masterstudent aan het Conservatorium van Amsterdam, heeft met zijn project 'Kindsoldaat - een muzikale confrontatie' de Eindwerkprijs 2013 van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten gewonnen. Met zijn afstudeerproject heeft Vleeshouwers volgens de jury laten zien een veelbelovend kunstenaar te zijn die met zijn artistieke werk bijdraagt aan een maatschappelijke discussie.

Dominique Vleeshouwers, afgestudeerd bachelor en nu masterstudent aan het Conservatorium van Amsterdam, heeft met zijn project Kindsoldaat - een muzikale confrontatie de Eindwerkprijs 2013 van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten gewonnen. Met zijn afstudeerproject heeft Vleeshouwers volgens de jury laten zien een veelbelovend kunstenaar te zijn die met zijn artistieke werk bijdraagt aan een maatschappelijke discussie.

De AHK wil met de Eindwerkprijs studenten stimuleren om een ondernemende houding aan te nemen, en zich op een nieuwe manier te verhouden tot hun publiek, sponsors en de overheid. Negen projecten van afstudeerders uit 2013, afkomstig van verschillende faculteiten, waren genomineerd. Naast een goede beoordeling waren de manier waarop de studenten een verbinding hebben gelegd met de buitenwereld, en de relevantie van hun werk voor de ontwikkeling van het vakgebied, belangrijke beoordelingscriteria.

Winnaar Dominique Vleeshouwers ontving uit handen van cultuurwethouder Carolien Gehrels van Amsterdam een cheque ter waarde van € 3.000.

Winnend eindwerk
Dominique Vleeshouwers rondde vorig jaar de bachelor klassiek slagwerk aan het Conservatorium van Amsterdam af, en volgt nu de master Muziek. Zijn winnende eindwerk Kindsoldaat was een samenwerking van verschillende kunstdisciplines met een focus op slagwerk. Muziek, film, beeldende kunst en choreografie vertelden het verhaal van een kindsoldaat uit Sierra Leone. De aftrap was een publieksactie op de Dam, waarbij 120 kindsoldaatpoppen een leger verbeeldden.

Vleeshouwers: ‘Ik wilde het onderwerp kindsoldaten tot uitdrukking laten komen in mijn productie, vastbesloten om op deze manier een steentje bij te dragen aan de hulp door War Child aan deze jonge mensen in Afrika.’ Judith Bouwman (actiecoördinator War Child): ‘Dominique heeft het verschil gemaakt door deze voorstelling in het teken van War Child te zetten, met als resultaat dat wij nog meer oorlogskinderen kunnen helpen via creatieve muzikale workshops.’

De jury noemde Dominique ‘een bijzonder veelbelovend kunstenaar die niet alleen excellent is in zijn vak, maar met zijn artistieke uiting ook iets bijdraagt aan een relevante maatschappelijke discussie.’ Ze prees het feit dat hij professionele organisaties en een gezaghebbend comité van aanbeveling verbond aan zijn project, waardoor hij  een breder draagvlak en fondsen kon genereren.

Juryvoorzitter Ernst Veen: ‘Dominique heeft laten zien dat hij in staat is out of the box te denken en heeft ondernemendheid getoond, eigenschappen die wij als jury belangrijk vinden voor de nieuwe generatie kunstenaars.’

Twee tweede prijzen
De jury kende ook tweede prijzen van € 500 toe aan Dave van Roon en Pedro Collantes. Dave deed de bachelor Techniek en theater aan de Theaterschool. Met zijn eindwerk Stream was hij verantwoordelijk voor de techniek van een bijzondere balletvoorstelling: via projectieschermen en een livestream zorgde hij ervoor dat dansers op podia in Amsterdam en Toronto samen konden dansen. Over de hele wereld kon men het optreden live volgen. De jury prees zijn technische virtuositeit: ‘Dave heeft met Stream een tipje van de sluier opgelicht van de mogelijkheden die techniek kan bieden voor de podiumkunsten.’

Pedro Collantes deed de Master of Film aan de Nederlandse Filmacademie. Hij won de prijs voor zijn film Nothing Stranger. Uit het juryrapport: ‘Pedro brengt het complexe leven in beeld van de ‘anderhalf generatie’ migranten die op jonge leeftijd verhuisd zijn en opgroeiden in een ander land. Zijn film onthult hoe wezenlijk de botsing tussen de verschillende werelden kan zijn.’

Uitreiking
De uitreiking van de Eindwerkprijs vond plaats op 24 maart in het Conservatorium van Amsterdam met medewerking van alle genomineerden, hun begeleiders en genodigden, cultuurwethouder Carolien Gehrels en de jury bestaande uit Ernst Veen, Melle Daamen, Willemijn Maas en Maarten Mostert.

AHK Eindwerkprijs 2012

De AHK reikte de Eindwerkprijs voor de tweede keer uit. Vorig jaar ontvingen Filmacademie-alumni Wim Boven, Niek Teunissen en Casper Eskes de eerste Eindwerkprijs voor hun afstudeerfilm De club van lelijke kinderen.

Dominique Vleeshouwers

Dave van Roon

Pedro Collantes

Delen