EPTA Frans Schreuderprijs 2013 voor Kaja Draksler

Foto Liviu Stefan

Gepubliceerd op

Kaja Draksler heeft op 17 november jl. de EPTA Frans Schreuderprijs 2013 gewonnen voor haar master-research 'Cecil Taylor: Life as … Structure within free improvisation'. Kaja studeerde afgelopen zomer af aan de afdeling Compositie klassiek.

Kaja Draksler heeft op 17 november jl. de EPTA Frans Schreuderprijs 2013 gewonnen voor haar master-research Cecil Taylor: Life as … Structure within free improvisation. Kaja studeerde afgelopen zomer af aan de afdeling Compositie klassiek.

Uit het juryrapport: 'De Sloveense pianiste Kaja Draksler is gefascineerd door de jazzpianist Cecil Taylor die een geheel eigen"taal" heeft ontwikkeld, met wortels in zowel de klassieke pianotraditie als in de zwart-Amerikaanse muziektraditie en in andere kunstvormen. De auteur heeft onderzocht hoe het komt dat zijn vrije improvisaties de indruk geven zeer gestructureerd te zijn en zij deed dit aan de hand van een nauwkeurige analyse van een opname van het stuk Life as …. van Cecil Taylor.' 

De jury is diep onder de indruk van de briljante en diepgaande manier waarop Draksler te werk is gegaan. Allereerst is het bijzonder dat het zeer complexe muziekstuk geheel op gehoor in notenschrift is omgezet. Daardoor kan ook de klassiek geschoolde lezer inzicht krijgen in de bouw van het stuk, in de bijzondere pianistiek en in het zeer persoonlijke proces van improviseren met voorbereid materiaal. Ook de analyse van het materiaal zelf is indrukwekkend en getuigt van sterk intellectueel en muzikaal inzicht. De beschreven muziektheorie is vernieuwend en van een hoog niveau, bijvoorbeeld het begrip 'hand-centered logic'. Het wijst naar nieuwe wegen van muzikale ontwikkeling en structuur, vanuit kleine definieerbare bouwstenen.

De jury is zeer nieuwsgierig geworden naar de uitwerking van dit alles op het eigen spel van Kaja en daarnaast ook naar nieuwe mogelijkheden om hier in de praktijk van pianoles geven iets mee te doen. Deze winnende scriptie kan zeker leiden tot een zeer boeiend artikel voor het Piano Bulletin.

Delen