Berlage Saxophone Quartet winnaar Dutch Classical Talent 2013

Gepubliceerd op

Het Berlage Saxophone Quartet is de winnaar van de Dutch Classical Talent Award 2013. Het kwartet werd geroemd om het loepzuivere, close harmony-spel met natuurlijke flair. De Dutch Classical Talent Award bestaat uit een geldbedrag van €10.000, een cd-opname, de Vriendenkrans-sculptuur en naamsvermelding in de Eregalerij bij de Kleine Zaal van Het Concertgebouw.

In het Berlage Blok, een studentenwoning van het Conservatorium van Amsterdam, werd in september 2008 door vier bevlogen saxofonisten het Berlage Saxophone Quartet opgericht. Ze werden gecoacht door onder anderen hun oud-docent Arno Bornkamp, het Párkányi Kwartet, Walter van Hauwe, Bart Schneemann en Natalia Prischepenko (Artemis Quartett).

Het Berlage Saxophone Quartet is de winnaar van de Dutch Classical Talent Award 2013. Het kwartet werd geroemd om het loepzuivere, close harmony-spel met natuurlijke flair.
De Dutch Classical Talent Award bestaat uit een geldbedrag van €10.000, een cd-opname, de Vriendenkrans-sculptuur en naamsvermelding in de Eregalerij bij de Kleine Zaal van Het Concertgebouw.
In het Berlage Blok, een studentenwoning van het Conservatorium van Amsterdam, werd in september 2008 door vier bevlogen saxofonisten het Berlage Saxophone Quartet opgericht. Ze werden gecoacht door onder anderen hun oud-docent Arno Bornkamp, het Párkányi Kwartet, Walter van Hauwe, Bart Schneemann en Natalia Prischepenko (Artemis Quartett).

 
Award
De finale vormt de afsluiting van het Tour & Award-traject van 18-maanden, met een intensief coachingsprogramma en een tour met 11 concerten in de grote zalen van het land.
Tijdens het finaleconcert in de Kleine Zaal van Het Concertgebouw in Amsterdam presenteerden de laureaten zich aan jury en publiek. Het publiek kon online en in de zaal meestemmen voor de Publieksprijs en koos het Berlage Saxophone Quartet ook als favoriet. Het kwartet won een masterclass naar keuze.
De vakjury maakte aansluitend de winnaar van de Dutch Classical Talent Award bekend. Juryvoorzitter Willemijn Mooij roemde het Berlage Saxophone Quartet om het speelplezier, dat zeer muzikaal is en uitstekend op elkaar afgestemd. Het kwartet heeft een natuurlijke flair, vormt een geheel. "Alles klopt, het is ambachtelijk en uitstekend spel. Zij zoeken het uiterste, wat leidt tot prachtige resultaten, het is altijd zeer verzorgd, nooit schreeuwerig. Het is echt close harmony, loepzuiver, met prachtig afgestemd vibrato.”

De overige laureaten (allen van het CvA) waren harpist Remy van Kesteren, Duo Rosanne Philippens (viool) en Yuri van Nieuwkerk (pianist) en pianist Dimitar Dimitrov.

Dutch Classical Talent
De selectie als laureaat is al een prijs op zich. Juryvoorzitter Mooij: ,,Dutch Classical Talent is een traject voor musici die de status van veelbelovend eigenlijk al voorbij zijn en slechts een extra zetje in de rug nodig hebben voor een duurzame podiumcarrière. Het Dutch Classical Talent traject is een mooie brug naar het concertleven. Op een conservatorium krijgen de studenten weinig mee van de praktijk. Dat stuk wordt ondervangen door het traject met de uitgebreide tour, het coachings- en mediatraject en het concours.’’

Dutch Classical Talent is een initiatief van de Nederlandse concertzalen, de Vereniging Vrienden van het Concertgebouw en het Koninklijk Concertgebouworkest, Radio 4 en de JCP Stichting. Het traject dat voorheen bekend stond als Vriendenkrans Concours/Het Debuut veranderde vorig jaar zijn naam.

Delen