AHK-studenten vragen aandacht voor kindsoldaten met publieksactie op Dam

Gepubliceerd op

Met een voorstelling vol muziek, film en beeldende kunst vestigen studenten van de AHK de aandacht op de problematiek van kindsoldaten. In aanwezigheid van War Child-oprichter Willemijn Verloop vond woensdag 13 maart de aftrap van het project plaats met een publieksactie op de Dam.


Ook vandaag de dag zijn wereldwijd nog veel kindsoldaten actief. Deze kinderen worden onvrijwillig betrokken in gewelddadige conflicten en krijgen daardoor geen kans om kind te kunnen zijn. Dit feit was voor Dominique Vleeshouwers, student Klassiek slagwerk aan het Conservatorium van Amsterdam, aanleiding om het project Kindsoldaat – een muzikale confrontatie op te starten. ‘Het is onvoorstelbaar hoeveel kinderen wereldwijd niet van hun jeugd kunnen genieten. Dit deed me realiseren hoe makkelijk ik het als kind heb gehad. Ik voelde de noodzaak om het verhaal van deze kinderen te vertellen met behulp van verschillende kunstdisciplines. Want dat is de kracht van kunst: verhalen en emoties overbrengen,’ aldus Vleeshouwers.

Samen met medestudenten van het Conservatorium van Amsterdam en de Nederlandse Filmacademie – allebei faculteiten van de AHK – werkt Vleeshouwers nu aan een interdisciplinaire voorstelling, waarvan de première op 22 mei zal plaatsvinden in het Conservatorium. De studenten worden geadviseerd door een Comité van Aanbeveling bestaande uit Jan Pronk (oud-minister van Ontwikkelingssamenwerking), Bart Römer (directeur Nederlandse Filmacademie), Janneke van der Wijk (directeur Conservatorium van Amsterdam) en Willemijn Verloop (oprichter War Child en lid Raad van Toezicht AHK). Ook Ernst Veen, voormalig directeur van de Nieuwe Kerk en museum De Hermitage en eveneens lid van de RvT van de AHK, denkt met de studenten mee.

‘Jongeren krijgen vandaag de dag vaak het verwijt dat zij zich onvoldoende interesseren voor de maatschappij’, zegt Vincent van Kekerix, conservatoriumstudent en producent van het project. ‘De kunsten krijgen daarnaast het verwijt te veel bij zichzelf te blijven, en zich onvoldoende naar buiten te richten. Dit project bewijst dat jongeren zich wel degelijk interesseren voor maatschappelijke thema’s en dat kunst het medium bij uitstek is om deze verhalen over te brengen.’

Met de actie op de Dam lichtten de studenten een tipje van de sluier van de voorstelling op. Meer informatie over het project is te vinden op de website www.kindsoldaat.com. Hier zijn vanaf eind maart ook kaarten te bestellen voor de voorstelling.

zie ook
facebook.com/kindsoldaat
twitter.com/kindsoldaat
youtube.com/user/projectkindsoldaat

Foto's: Claudia Hansen, www.claudiahansen.com

Delen