Rick Stotijn wint Nederlandse Muziekprijs 2013

Gepubliceerd op

Contrabassist Rick Stotijn heeft de Nederlandse Muziekprijs 2013 gewonnen. 'Contrabassist Rick Stotijn is een veelzijdig musicus met een ontroerende muzikaliteit en overrompelende virtuositeit,' aldus het juryrapport. Rick krijgt de prestigieuze onderscheiding op vrijdag 8 maart in het Concertgebouw in Amsterdam uit handen van minister Bussemaker.

 
Rick Stotijn (1982) studeerde bij Quirijn van Regteren Altena, Peter Jansen en bij zijn vader Peter Stotijn aan het Conservatorium van Amsterdam,w aarna hij zijn opleiding vervolgde aan de Hochschule in Freiburg bij Bozo Paradzik. Hij behaalde eerste prijzen bij het Prinses Christina Concours, Goois Jeugd Muziek Concours en Stichting Jong Muziektalent. Hij speelt als solist met diverse orkesten, is aanvoerder bij onder meer Amsterdam Sinfonietta en treedt ook vaak op in kamermuziekbezetting. Momenteel werkt hij aan zijn tweede cd, met onder andere het concert voor contrabas en orkest van Nino Rota. Daarnaast is hij als gastdocent verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam.

De Nederlandse Muziekprijs is de hoogste onderscheiding die door het Fonds Podiumkunsten, namens de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, aan jonge getalenteerde musici wordt toegekend Prijswinnaars volgen een studietraject waarin de persoonlijke muzikale ontwikkeling centraal staat en waarin gewerkt wordt met de beste musici uit binnen- en buitenland. Eerdere prijswinnaars waren onder anderen fagottist Bram van Sambeek, de violisten Janine Jansen en Liza Ferschtman, pianist Ronald Brautigam, de harpisten Gwyneth Wentink en Lavinia Meijer, de cellisten Pieter Wispelwey en Quirine Viersen, saxofonist Ties Mellema, blokfluitist Erik Bosgraaf en gitarist Izhar Elias.

Delen