Koninklijk Concertgebouworkest en Conservatorium van Amsterdam bundelen krachten

Gepubliceerd op

Het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO) en het Conservatorium van Amsterdam (CvA) hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten met als doel jong toptalent meer en betere mogelijkheden te bieden om zich te ontplooien, aan jonge musici bijzondere carrièrekansen beschikbaar te stellen en kennis en expertise te delen.

Het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO) en het Conservatorium van Amsterdam (CvA) hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten met als doel jong toptalent meer en betere mogelijkheden te bieden om zich te ontplooien, aan jonge musici bijzondere carrièrekansen beschikbaar te stellen en kennis en expertise te delen. Het KCO en CvA gaan samenwerken op de volgende terreinen: de KCO Orkestacademie, de CvA Sweelinck Academie, de nationale opleiding voor bijzonder begaafde kinderen vanaf acht jaar van het CvA, de Nationale Master Orkestdirectie, educatieve activiteiten en onderzoek.

Het Koninklijk Concertgebouworkest en het Conservatorium van Amsterdam hebben een gezamenlijke geschiedenis die teruggaat tot de oprichting van het orkest en het conservatorium 125 jaar geleden. Veel leden van het KCO zijn als hoofdvakdocent aan het CvA verbonden. De bundeling van hun krachten stelt het KCO en het CvA in staat nog meer aandacht te schenken aan het scouten en opleiden van uitzonderlijk jong talent en het bieden van bijzondere loopbaankansen aan deze talenten.

In de KCO Orkestacademie krijgen jonge, net afgestudeerde conservatoriumstudenten de kans een jaar lang orkestervaring op te doen bij het KCO. Het CvA stelt onder meer faciliteiten, masterclasses en cursussen beschikbaar aan de studenten van de KCO Orkestacademie.

Voor leerlingen van de CvA Sweelinck Academie, de nationale opleiding voor bijzonder begaafde kinderen vanaf 8 jaar, organiseert het KCO speciale activiteiten en biedt het ze de mogelijkheid repetities en concerten bij te wonen. Wederzijdse kennis en expertise op het gebied van de begeleiding van uitzonderlijk jong talent wordt gedeeld.

Aan studenten van de Nationale Master Orkestdirectie van het CvA -een tweejarige opleiding van het CvA en het Haags conservatorium voor orkestdirigenten in samenwerking met professionele Nederlandse orkesten - biedt het KCO onder meer toegang tot repetities van het KCO en loopbaanadvies.

Tevens biedt het CvA kennis en expertise aan het KCO op het gebied van educatieve activiteiten, doet men gezamenlijk onderzoek naar toptalent en profiteren beide instituten van elkaars internationale netwerken.

Jan Raes, directeur van Koninklijk Concertgebouworkest:
"Het Conservatorium van Amsterdam en het Koninklijk Concertgebouworkest zijn het aan zichzelf verplicht jong muzikaal toptalent op het hoogste niveau te begeleiden."

Janneke van der Wijk, directeur van het Conservatorium van Amsterdam:
"Deze samenwerking op het hoogste niveau is voor het Nederlandse muziekveld van onschatbare waarde!"

Delen