Conservatorium van Amsterdam levert winnaar Grachtenfestival Conservatorium Concours

Gepubliceerd op

In een volle zaal in het Muziekgebouw aan 't IJ streden de beste talenten van de Nederlandse conservatoria op 26 februari in het Grachtenfestival Conservatorium Concours. Celliste Lidy Blijdorp (1986) van het Conservatorium van Amsterdam won met een indrukwekkend optreden de finale.

Blijdorp wint een optreden tijdens het Grachtenfestival 2012, dat plaatsvindt van 10 - 19 augustus. Daarnaast wint zij een muziekbeurs van € 2.000, beschikbaar gesteld door het Fonds Henri Fock, beheerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

De jury was unaniem in zijn oordeel. Jurylid Jurjen Hempel (dirigent) lichtte toe: "Met de emotionele overtuiging waarmee celliste Lidy Blijdorp de stukken van Poulenc, Bloch en Britten bespeelt, weet zij, zonder sentimenteel te worden, iedereen te raken." Juryvoorzitter Maartje van Weegen reikte vervolgens de prijs uit aan een blij, verraste Lidy Blijdorp.

Pianiste Vesna Dimcevska (1983) van het ArtEZ Conservatorium Zwolle won de Publieksprijs. Zij kreeg 32% van de stemmen. Ook de winnaar van de Publieksprijs mag optreden tijdens het komende Grachtenfestival.

De overige finalisten waren Lukas Stappenbeck (saxofoon) van het ArtEZ Conservatorium Enschede, het duo Peter Vigh (saxofoon) en Tobias Borsboom (piano) van het Conservatorium van Amsterdam en Kevin Downs (cello) van het Koninklijk Conservatorium Den Haag.

De vijf finalisten werden, naast muzikaliteit en repertoire, ook beoordeeld op presentatie. Eerder kregen de deelnemers een presentatietraining van radio- en tv-presentator Hans Haffmans, die de finale presenteerde. Juryvoorzitter Maartje van Weegen zei hierover: "Het is belangrijk dat musici zich goed weten te presenteren. Door zelf de motivatie voor de keuze van het te spelen programma te verwoorden, laat de musici nog meer van zichzelf zien, hetgeen de presentatie extra aantrekkelijk maakt."

De jury van de finale van het Grachtenfestival Conservatorium Concours bestond dit jaar uit: Jurjen Hempel, dirigent; Taco Kooistra, dirigent; Werner Herbers, hoboïst; Pieter Alferink, talentscout/voormalig impressario en Frederike Berntsen, free-lance muziekjournalist. Journalist en Radio 4 presentator Maartje van Weegen was juryvoorzitter.

Het Grachtenfestival biedt al 15 jaar een podium aan jong muzikaal talent; het GCC is dé kans voor studenten van Nederlandse conservatoria zich te presenteren aan het grote publiek en de kans voor Nederlandse conservatoria om te laten zien wat ze in huis hebben. Alle conservatoria uit ons land vaardigen jaarlijks de twee beste studenten af voor de landelijke voorronde, die dit jaar op 22 januari plaatsvond. Een vakjury koos daaruit de vijf finalisten.

Eerdere edities van het Grachtenfestival Conservatorium Concours werden gewonnen door Blake Weston (2011), Anne Veinberg (2009), Pia Greiner (2008), Dimitar Dimitrov (2007), Mirjam Overlach (2006), Viktoriya Yermolyeva (2005) Frederieke Saeijs (2004) en Niels Meliefste (2003).

Het Grachtenfestival Conservatorium Concours 2012 werd mede mogelijk gemaakt door het Fonds Henri Fock, beheerd door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

De finalisten zijn de komende week dagelijks te beluisteren in Viertakt Podium op Radio 4. Winnares Lidy Blijdorp bijt het spits af op maandag, gevolgd door: Lukas Stappenbeck, Vesna Dimcesvka, Peter Vigh en Tobias Borsboom en op vrijdag Kevin Downs.

Delen