Mozart - La clemenza di Tito

Foto Mylene Siegers

Gepubliceerd op

De originele versie van Mozarts laatste opera La clemenza di Tito werd gecomponeerd ter gelegenheid van de kroning van keizer Leopold II tot koning van Bohemen in Praag 1791, maar is sinds de wereldpremière veel bekritiseerd en nauwelijks compleet uitgevoerd. Dutch National Opera Academy presenteert de volledige opera en daarmee wordt deze productie tot een Nederlandse première.

De originele versie van Mozarts laatste opera La clemenza di Tito werd gecomponeerd ter gelegenheid van de kroning van keizer Leopold II tot koning van Bohemen in Praag 1791, maar is sinds de wereldpremière veel bekritiseerd en nauwelijks compleet uitgevoerd. Volledig onterecht vinden dirigent Richard Egarr en regisseur Floris Visser. De makers presenteren de volledige opera zonder coupures of veranderingen in partituur en libretto en daarmee wordt deze productie van Dutch National Opera Academy tot een Nederlandse première.

In het Oude Rome, na jarenlange politieke intriges en familievetes probeert Tito de negatieve spiraal te doorbreken: de familiaire twisten moeten worden bijgelegd en er moet een tijd van vergiffenis aanbreken. De op macht beluste Vitellia, dochter van de gemartelde en vermoorde keizer Vitellius, is echter vastberaden haar familie weer op de troon te krijgen. In haar ogen is Tito verantwoordelijk voor haar vaders dood. Zij wil wraak en maakt plannen om Tito te doden. Haar moordwapen is Sesto, vriend en raadgever van Tito, maar verliefd op Vitellia.

Uitvoeringen
woensdag 30 juni en donderdag 1 juli 2010
Aanvang: 19.30 uur
Conservatorium van Amsterdam, Bernard Haitinkzaal
Oosterdokskade 151, Amsterdam

Toegang
€ 10,- per persoon
Klik hier om te reserveren

Deze operavoorstellingen vallen binnen het jubileumprogramma Van barok tot rock aan het Oosterdok.

Delen