Fototentoonstelling op het CvA

Gepubliceerd op

Op 17 juni opent een kleine fototentoonstelling van twintig foto’s uit de geschiedenis van het conservatorium, van een ensembleklas met onder anderen Julius Röntgen in 1910 tot een concert van de Concert Bigband o.l.v. John Clayton van het Conservatorium van Amsterdam in het Bimhuis, 9 maart 2010.

Andere foto’s tonen lessen in de jaren dertig, veertig en vijftig, beroemde (gast)docenten als Géza Frid, Rosa Spier, John Clayton, Bobby McFerrin en Frans Brüggen, de opening van de Bachzaal in 1931, het bezoek van koningin Wilhelmina, de opening van het nieuwe gebouw door koningin Beatrix in 2008 en het bezoek van Bernard Haitink aan de naar hem vernoemde Bernard Haitinkzaal.
De foto’s zijn tot en met 2 juli te bekijken; de route in chronologische volgorde loopt vanaf de mezzo langs de Amsterdam Blue Note, het trappenhuis door, de linker trap op, de gang naar de Sweelinckzaal door en tenslotte de hoek om.

Rechts een selectie uit de foto's, van boven naar beneden:
Ensembleklas, v.l.n.r. onbekende pianiste, Julius Röntgen, Hans Sachs (cellist), onbekende violiste en altvioliste, in de leskamer van Isaäc Mossel, Amsterdamsch Conservatorium, ca 1910. Collectie Nederlands Muziek Instituut.
2. De receptie van het Conservatorium van Amsterdam in de Van Baerlestraat, november 2007. Stadsarchief Amsterdam/Martin Alberts
3. Géza Frid, Nederlands componist, dirigent en pianist van Hongaarse afkomst, in het Muzieklyceum Amsterdam, Nederland 1959. Direct achter Géza Frid staat Oona Chaplin. Spaarnestadphoto
4. Dirigent Bernard Haitink bezoekt de naar hem vernoemde Bernard Haitinkzaal. Toon Vieijra

Het jubileumprogramma wordt mede mogelijk gemaakt door SNS Reaal Fonds.

Delen