Parijs ensemble Actuum wint European Keep an Eye Jazz Award

Gepubliceerd op

Het ensemble Actuum van het Conservatoire de Paris heeft de European Keep an Eye Jazz Award 2010 gewonnen. De band zegevierde op 17 april in het Conservatorium van Amsterdam in de finale, waarin voor het eerst de beste formaties van vijf Europese conservatoria om de titel streden. Het Amsterdamse Deko Motion werd tweede.

De jury prees de originele, frisse aanpak en het eigen, onmiskenbaar Franse geluid van de winnende band. Volgens de juryleden was het optreden van Actuum zeer dynamisch en ritmisch erg aantrekkelijk, en getuigde hun presentatie van veel durf en overtuigingskracht. Behalve de prijs voor beste formatie won Actuum ook de prijs voor beste compositie. De winnende band won de Keep an Eye Jazz Award (ontworpen door Astri Blokbergen) en een geldprijs van € 3000.

Deko Motion, de formatie die het Conservatorium van Amsterdam in de finale vertegenwoordigde, werd geprezen om het uitstekende en bij vlagen bruisende samenspel, met een hoog individueel niveau. Dat laatste werd onderstreept doordat drummer Kaspars Kurdeko een van de twee prijzen voor de beste individuele prestatie in de wacht sleepte; de andere ging naar Snorre Kirk, drummer van Majestic 12 van het Rhythmic Music Conservatory uit Kopenhagen.

Helaas kon de zesde finalist, het Espen Bjarnar ESP van het NTNU Department of Music uit Trondheim, niet naar Amsterdam komen vanwege de IJslandse aswolk. 

De finale vond op zaterdag 17 april plaats in het Conservatorium van Amsterdam. De winnaars werden aangewezen door een jury bestaande uit Martin Fondse (componist en dirigent), Francien van Tuinen (zangeres), Sander Grande (North Sea Jazz Festival/Mojo Concerts), Maartje den Breejen (journalist Het Parool), Jules Buckley (dirigent, arrangeur, componist), Ruud van Dijk (hoofd jazzafdeling Conservatorium van Amsterdam).

Delen