Lost in Music: documentaire ter gelegenheid van 125 jaar Conservatorium van Amsterdam

Gepubliceerd op

Waar heeft Jaap van Zweden het vak geleerd? Hoe heeft Vera Beths haar studie ervaren? Welke aanstormende talenten staan in de startblokken van een muzikale carrière? De documentaire Lost in Music laat de tomeloze energie en passie zien van de studenten aan het Conservatorium van Amsterdam. Aanstaande zondag, 13.00 uur op Nederland 2.

Waar heeft Jaap van Zweden het vak geleerd? Hoe heeft Vera Beths haar studie ervaren? Welke aanstormende talenten staan in de startblokken van een muzikale carrière? De documentaire Lost in Music laat de tomeloze energie en passie zien van de studenten aan het Conservatorium van Amsterdam.

In Lost in Music, ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van het Conservatorium van Amsterdam gemaakt door regisseur Jaap van Eyck voor NPS Televisie, komen enkele van de bekendste oud-studenten van het conservatorium aan het woord, zoals Jaap van Zweden (1960) en Vera Beths (1946). Maar de film draait om de studenten anno nu, hun bijzondere passie, gedrevenheid en incasseringsvermogen. Producent van de film is Ivo Cottaar, co-producent namens de NPS is Joost van Krieken.

Een studie aan het conservatorium is in niets te vergelijken met welke andere opleiding ook. De studenten volgen hun roeping; hun toewijding en discipline is gelijk aan die van topsporters. Vier talenten laten zien dat ze niets minder zijn dan Lost in Music:

Pablo van de Poel, zanger en gitarist van de immens populaire formatie DeWolff, die het  afgelopen jaar diverse malen voor een vol Paradiso speelde, en optrad tijdens Noorderslag en bij De Wereld Draait Door. Dit voorjaar staat de band op Pinkpop.
In Lost in Music is Pablo’s leven als een gewone student te zien. Net als veel eerstejaars heeft hij moeite met de lessen solfège; daarnaast krijgt hij les van gitarist René van Barneveld van de legendarische Urban Dance Squad.

Violiste Amarins Wierdsma, een bijzonder talent dat sinds haar tweede speelt. Zij won diverse concoursen en speelde al met Janine Jansen. Amarins staat aan het begin van een grote carrière, maar in de documentaire wordt duidelijk welk drama achter haar gedrevenheid schuilgaat.

Dirigent Stijn Berkouwer, een indrukwekkende doorzetter, die onder zijn medestudenten een compleet symfonieorkest verzamelde om Mozarts opera Le nozze di Figaro uit te voeren. Stijn strikte acteur Bram van der Vlugt voor een rol in de opera. In Lost in Music is te zien hoe tijdens de uitvoeringen in de Bernard Haitinkzaal (vernoemd naar de beroemdste oud-student van het conservatorium), het dak erafgaat.

Ten slotte maakt ook jazz-zangeres Lisa Loeb haar opwachting in Lost in Music. Zij is te zien in combinatie met jazzlegende John Clayton, die haar optreden maar op één manier weet te omschrijven: ‘A star is born’.

Het Conservatorium van Amsterdam (CvA), onderdeel van de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, is het grootste en meest veelzijdige conservatorium in Nederland. Meer dan duizend studenten, waarvan ruim de helft afkomstig uit het buitenland, studeren aan de verschillende afdelingen klassieke muziek, jazz, opera, oude muziek en popmuziek. Sinds 21 april 2008 huist het conservatorium in een nieuw gebouw aan de Oosterdokskade, op loopafstand van het Centraal Station van Amsterdam.

Lost in Music is een energiek en intrigerend portret van de bijzondere microkosmos die het CvA is - al 125 jaar.

Uitzendingen
*zondag 25 april 2010 13.00-14.00 uur in NPS Podium op Nederland 2 (herhaling op maandag 26 april rond 23.45 uur op Nederland 2)
* zondag 9 mei en zondag 14 november 2010 RTVNH

zie ook
Website 125 jaar Conservatorium van Amsterdam

Studenten Stijn Berkouwer, Lisa Loeb, Pablo van der Poel en Amarins Wierdsma in de documentaire Lost in Music

Pablo van der Poel

Stijn Berkouwer (foto: Masha Jansen)

Bram van der Vlugt in 'Le nozze di Figaro'

Delen