Conservatorium wint Gevel NBD Architectuurprijs

Foto: Daria Scagliola en Stijn Brakkee

Gepubliceerd op

De Architekten Cie. heeft de Gevel NBD Architectuurprijs gewonnen met het Conservatorium van Amsterdam. 'Een project waarin alles samenkomt en waar één plus één op wonderlijke wijze leidt tot drie,' aldus de jury.

De Architekten Cie heeft de Gevel NBD Architectuurprijs gewonnen met het Conservatorium van Amsterdam. 'Een project waarin alles samenkomt en waar één plus één op wonderlijke wijze leidt tot drie,' aldus de jury.

Een sprookjesachtig effect
De Architekten Cie. heeft het conservatoriumgebouw als het ware binnenstebuiten gekeerd. Het gebouw is ontworpen volgens het Japanse Engawa-model, waarbij de 'verkeersruimten', de gangen, aan de buitenzijde liggen en de 'gebruiksruimten', de zalen, les- en studiekamers, binnenin. Zodoende ontstaat er een akoestische 'schil', waarin studenten ongestoord door omgevingsgeluid kunnen studeren. De glazen gevels laten voldoende daglicht door en geven het gebouw een open uitstraling. Volgens het juryrapport: 'Door de verkeersruimtes aan de buitenzijde te leggen, lost de Architekten Cie. niet alleen het akoestische probleem op, het bureau creëert een belevingswereld die een theater, concertgebouw of conservatorium normaal gesproken niet heeft. De zaagtanden maken dat je blik naar buiten wordt getrokken; de ioniserende folie zorgt voor een steeds veranderend lichtspel. In combinatie met de klanken die uit de studio's komen, geeft dit een bijna sprookjesachtig effect.'

Andere prijzen en nominaties
Eerder won Montagebedrijf MAT Nederland, verantwoordelijk voor de binnenafbouw van het CvA-gebouw, de Gyproc Trophy 2009 vanwege onder meer de diversiteit in materiaaltoepassing en de hoogstaande kwaliteit van de binnenafbouw van het CvA. Het conservatoriumgebouw werd ook genomineerd voor de Gouden A.A.P., de Amsterdamse Architectuurprijs 2009, en de Daylight Award, een prijs voor projecten waarin een optimum is bereikt tussen daglichttoetreding, toepassing van kunstlicht en het overige gebouwontwerp.

Bron: De Architect
Meer informatie

Delen