Jan Wijn benoemd tot Officier in Orde van Oranje-Nassau

Gepubliceerd op

Tijdens het concert ter ere van zijn vijfenzeventigste verjaardag werd pianist en CvA-docent Jan Wijn op maandag 16 november 2009 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn grote verdiensten voor het vak. De burgemeester van Soest reikte de onderscheiding uit. Op dinsdag 17 november is Jan Wijn te gast in het programma Kunststof op Radio 1.

Tijdens het concert ter ere van zijn vijfenzeventigste verjaardag werd pianist en CvA-docent Jan Wijn op maandag 16 november 2009 benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau vanwege zijn grote verdiensten voor het vak. De burgemeester van Soest reikte de onderscheiding uit.

Jan Wijns naam als pianopedagoog is niet te onderschatten; in de afgelopen decennia heeft hij duidelijk richting gegeven aan de ontwikkeling van de Nederlandse pianotraditie, hetgeen ook bij buitenlandse studenten niet onopgemerkt is gebleven. Velen van zijn oud-leerlingen hebben internationaal furore gemaakt.

In gezelschap van veel van zijn oud-studenten kreeg Jan Wijn op 16 november een muzikale hulde door (oud-)leerlingen en collega's, onder wie oud-student Paolo Giacometti, het duo Liza Ferschtman (viool) en Dmitry Ferschtman (cello) en Mengjie Han, tweedejaars bachelorstudent bij Jan Wijn.

Op dinsdag 17 november is Jan Wijn te gast in het radioprogramma Kunststof, van 19.02 tot 20.02 uur op Radio 1.

Jan Wijn (Amsterdam, 1934) vierde in 2008 al zijn veertigjarig jubileum als docent aan het Conservatorium van Amsterdam. Wijn is een van Nederlands meest gewaardeerde pianopedagogen. Hij studeerde aan het Amsterdams Conservatorium bij Cornelius Berkhout waar hij in 1955 zijn solistendiploma behaalde. Voorts studeerde hij bij Béla Siki in Zwitserland en Alicia de Larrocha in Spanje. In 1960 won hij de eerste prijs op de internationale pianocompetitie van Orense (Spanje). Dit markeerde de start van zijn internationale carrière. Hij trad op als solist met vele grote orkesten en werkte met beroemde dirigenten als Bernard Haitink, Edo de Waart, David Zinman, Jean Fournet en Kirill Kondrashin. Door problemen met zijn rechterhand trad hij van 1975 tot 1996 uitsluitend op met werk voor de linkerhand.

Als pianopedagoog maakte Jan Wijn zo mogelijk nog veel meer naam. Sinds 1967 is hij verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam als hoofdvakdocent piano, waar hij vele uitzonderlijke talenten heeft opgeleid, afkomstig van over de hele wereld. Onder zijn leerlingen bevinden zich Ronald Brautigam, Hans Eijsackers, Paolo Giacometti, Ivo Janssen, Yoram Ish-Hurwitz, Bas Verheijden, Niek van Oosterum, Bart van de Roer, Frank van de Laar, Folke Nauta, Frank Peters, Wibi Soerjadi, Paul Komen, Anna Enquist, Jaap Dieleman, Marietta Petkova, Bernd Brackman, Marjes Benoist, Bas van Bommel, Sander Sittig, Tomoko Mukayama, Paul Prenen, Nikolaas Kende, Dido Keuning, Sergey Pashkevich, Richard Flemming, Jurrien Sligter, Ernst Munneke, Mirsa Adami, Wyneke Jordans, Leo van Doeselaar en David Bollen.

Voor een fotoreportage, kijk hier: www.conservatoriumvanamsterdam.nl/nl/nieuws-agenda-en-muziek/jan-wijn-75/

Delen