In september 2010 starten het Metrople Orkest en het Conservatorium van Amsterdam (CvA) een tweejarig masterprogramma Contemporary Conducting: een gloednieuwe opleiding tot dirigent voor niet-klassieke ensembles. Met dit studieprogramma krijgen studenten alle facetten van het leiden van een groot jazzorkest onder de knie. De masteropleiding biedt plaats aan vier à vijf studenten, zowel instrumentalisten als arrangeurs.
Studieprogramma
Het studieprogramma steunt op drie pijlers: praktijk, geschiedenis en theorie. Dirigeertechniek is vanzelfsprekend een belangrijk onderdeel van het programma, met aandacht voor basistechniek en speciale bigband-repetitietechniek. Onder supervisie van Vince Mendoza, chefdirigent van het Metropole Orkest, kunnen studenten werken met het Metropole Orkest.
Tevens ontwikkelen de studenten een grondige kennis van jazztheorie en -geschiedenis, inclusief Afro-Cubaanse stijlen, blues, R&B en pop, instrumentale vaardigheden zoals beheersing van de piano inclusief partituurspel, basisbeheersing van drums en percussie, en leren ze arrangeren voor diverse ensembles. Ook wordt er aandacht besteed aan relevante kennis van klassieke theorie en geschiedenis.
Zoals bij ieder masterprogramma op het CvA is er een belangrijke plaats ingeruimd voor zogenaamd practice-based research, waarin de student onderzoek doet naar een zelfgekozen onderwerp, daarbij ondersteund door specialisten op het gekozen terrein.
Docenten
Het docententeam bestaat uit Vince Mendoza, gastdocenten Jim McNeely en Justin DiCioccio, docenten van het CvA zoals Metropole Orkest-pianist Hans Vromans, latin-specialist Lucas van Merwijk, arrangeurs Henk Huizinga en Jurre Haanstra en jazzhoogleraar Walter van de Leur.
Toelatingseisen
Er worden hoge eisen gesteld aan de kandidaten. De kandidaat moet een bachelordiploma Muziek of een daarmee vergelijkbare opleiding hebben afgerond. De toelating is afhankelijk van ervaring en de kwaliteit van de ingeleverde arrangementen.