Toelating

Op 9 maart 2024 vindt de Jong Talent Open Dag plaats. Hier kun je open lessen bezoeken, meedoen aan een jamsessie en vooral natuurlijk sfeer proeven bij het Junior Jazz College. Als je vervolgens overweegt auditie te willen doen, kun je je aanmelden voor de JJC Talent Day van zaterdag 13 april. Op deze Talent Day zul je een hoofdvakles, een bandles en een theorieles volgen bij JJC-docenten. Deze docenten kunnen je helpen met het voorbereiden van je auditie en geven je gerichte feedback op je spel. Ook zullen zij vaststellen of je al voldoende niveau hebt voor een auditie. De aanmeldingsdeadline voor de JJC Talent Day is maandag 1 april. Als je na de Talent Day besluit inderdaad auditie te doen, kun je je officieel aanmelden via de aanmeldingslink op onze website. Aanmelden voor de auditie kan tot uiterlijk maandag 20 mei

Voor vragen kun je terecht bij Nina Rompa.

Waar letten we op?
Het belangrijkste (meetbare) criterium is je muzikaliteit en je gehoor. Daarnaast verwachten we dat je blijk geeft van affiniteit met jazzmuziek en over een goede techniek op je instrument beschikt. Ook eigenschappen als goede motivatie, ontwikkelingsmogelijkheden en enthousiasme zijn belangrijk voor het Junior Jazz College. 

Hoe gaat het toelatingsexamen in zijn werk?
Tijdens het toelatingsexamen speel je twee zelf uitgekozen nummers, waarvan minimaal één jazzstandard. Het is belangrijk dat je je van je beste kant laat zien, dus kies je repertoire zorgvuldig uit. Tijdens het toelatingsexamen word je begeleid door studenten van het conservatorium. Neem voor hen de bladmuziek mee, inclusief melodie en akkoordenschema. Voor het examen kun je dertig minuten met deze begeleiders repeteren. (N.B. Gitaristen spelen met een docent in plaats van een begeleidingsband).

Voor alle kandidaten geldt: neem vooral ook referenties mee van musici of van je huidige muziekdocent, omdat die vaak een nog beter inzicht kunnen geven over je niveau en je ontwikkelingsmogelijkheden dan de soms nerveuze momentopname van het examen laat zien.

Gehoortraining en theorie
Naast het praktisch examen doe je ook een theoretisch examen. Hierin toetst de theoriedocent hoe ver je gevorderd bent met je muzikale gehoor en kennis van de basale muziektheorie. Denk daarbij aan de volgende oefeningen:

  • het nazingen van losse noten, intervallen, drieklanken en korte melodietjes
  • het herkennen en benoemen van verschillende typen drieklanken en eventueel vierklanken
  • bij een hoger instapniveau: ritmes, akkoordprogressies en langere melodieën herkennen / uitvoeren / uitschrijven

Dit deel van het toelatingsexamen heeft als voornaamste doel je in te kunnen delen in de theorieklas die aansluit bij jouw niveau.

De inhoud van de toetsing is afhankelijk van jouw niveau en het instrument dat je bespeelt. Op beginnersniveau wordt bijvoorbeeld vooral de ontwikkelbaarheid van de muzikale kennis en aanleg getoetst. 

Praktische informatie

Deadline voor aanmelding Talent Day is 1 april. Deadline aanmelding auditie is 20 mei.
Aanmelden kan via het aanmeldingsformulier. In het formulier moet je links naar opnamen en een motivatiebrief uploaden, dus zorg dat je die bij de hand hebt.

Klik hier voor de deadline voor aanmelden
 

Informatie over het lesgeld vind je hier.

Delen