Dominique Vleeshouwers
Denk niet 'ja maar', denk 'ja en'. Er zijn geen grenzen.
Kunst kan een ervaring creëren. Wij kunnen mensen in beweging brengen en de cultuur om ons heen veranderen. Een samenwerking van verschillende kunstvormen die in dienst staat van een onderwerp of een verhaal.
Deze samenwerking hebben we gevonden in project Kindsoldaat. Een project begonnen als een afstudeerproject en beëindigd als een grote samenwerking tussen verschillende disciplines. We wilden de ervaring geven van het leven van een kindsoldaat door middel van film, muziek en beeldende kunst. Een samenwerking met War Child en een grote manifestatie op de Dam in Amsterdam. Kunst vermengd met de maatschappij.
Naast dit project ben ik artistiek leider van Ensemble Judique, oprichter van Aan De Slag percussion, assistent coördinator op de slagwerkafdeling van het conservatorium, leraar aan de talentklas Percussion Friends en speel ik mee in verschillende orkesten en ensembles.
Mijn studierichting is klassiek slagwerk met een zijweg voor wereldmuziek. Ik ben een groot verzamelaar van verschillende trommels uit verschillende culturen.
Ik ben 21 jaar en geboren in Nederland. Ik mocht mijn bachelorstudie in Amsterdam afsluiten waarna ik verder ga met mijn masterstudie. In deze master wil ik een focus leggen op interdisciplinaire projecten.
Verschillende culturen en disciplines met een hoog niveau. Verhalen of onderwerpen die mij aanspreken waardoor ik deze wil vertellen via de kunsten. Maar ook wordt ik geïnspireerd door personen die een eigen, unieke visie hebben en deze goed kunnen overbrengen of vertellen.
Samenwerken met verschillende kunstenaars en daardoor mooie projecten maken. Ik wil graag een organisatie opzetten die deze projecten gaat organiseren en daar de artistieke leiding over nemen.
Kindsoldaat - Een muzikale confrontatie
Op 22 mei 2013 vond in het Conservatorium van Amsterdam de première van 'Kindsoldaat' plaats. Het publiek werd meegenomen in het levensverhaal van een kind geboren in Franstalig Afrika wiens leven een andere loop krijgt dan verwacht. Een combinatie van beeldende kunst, film en muziek door laterejaars studenten van het Conservatorium van Amsterdam en de Nederlandse Filmacademie die hun ideeën en krachten bundelden.
Met dit project willen wij een bijdrage leveren aan de activiteiten van War Child Nederland, een organisatie die zich onder andere inzet voor een betere toekomst voor ex-kindsoldaten. We willen het Nederlandse publiek weer bewust maken van het fenomeen kindsoldaten, een onderwerp dat ook vandaag de dag helaas nog actueel en relevant is.
Professioneel schilder Marcel van Hoef heeft een schilderij gemaakt rondom het thema kindsoldaten. Dit schilderij is geschonken aan War Child.
Het verhaal van een kindsoldaat verdeeld in vijf fases:
1. Een indruk van het dorp dat aangevallen wordt.
2. Vluchten voor de rebellen.
3. Gevangen genomen en gedrogeerd worden.
4. Vechten als een kind soldaat.
5. Gesprek met god.
Er is een live-registratie van dit project gemaakt.