Ilonka Kolthof

Ilonka Kolthof

Course
Klassieke muziek - master
Class
2012
Specialization

Dwarsfluit

Website
www.ilonkakolthof.com
Contact
YouTube

Fluitiste Ilonka Kolthof (1987) studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Abbie de Quant waar zij in 2010 haar Bachelordiploma behaalde. In 2012 behaalde zij aan hetzelfde instituut haar Masterdiploma bij Harrie Starreveld met de hoogste beoordelingen. Ilonka specialiseerde zich tijdens haar studie in de uitvoering van met name de hedendaagse klassieke muziek en complexe ritmiek. Daarnaast volgde zij talloze cursussen en masterclasses in binnen- en buitenland bij gerenommeerde fluitisten als Emily Beynon, Peter-Lukas Graf en Marina Piccinini.

Hedendaagse muziek
In het kader van haar grote passie voor eigentijdse muziek werkte Ilonka met componisten als Michel van der Aa, Jonathan Harvey en Kaija Saariaho aan de interpretatie van hun werken voor fluit. Afgelopen seizoenen stonden in het teken van noemenswaardige Nederlandse- en wereldpremières van werken van Jonathan Harvey en Bart Spaan. Vanwege haar grote inzet voor het eigentijdse repertoire werd Ilonka in 2011 gehonoreerd met beurzen van het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Willem Mengelberg Fonds van het Koninklijk Concertgebouworkest.

Prijzen
Ilonka won eerste prijzen op diverse concoursen zoals het Benelux Fluitconcours (2005), het Prinses Christina Concours (2005) en het concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland (2008). Daarnaast is zij laureaat van De Linkprijs (2011), een concours voor vertolkers van hedendaagse muziek.

Soliste
Als prijswinnares van het Prinses Christina Concours speelde Ilonka op haar 17e als soliste met het Limburgs Symfonie Orkest onder leiding van Kynan Johns. Daarnaast maakte zij een tournee door Denemarken en Groenland, op uitnodiging van de Nederlandse Ambassade en Consulaten. Ilonka speelde solistisch op belangrijke festivals voor klassieke muziek als het Internationaal Fluit Festival, het Internationaal Kamermuziek Festival Utrecht, Sounds of Music en November Music. Verder gaf zij concerten voor diverse stichtingen als Drie plus Twee, Intro in situ, Jeugd Concerteert, Lentepodium en Prime.

Kamermuziek
In kamermuziekverband speelde Ilonka meerdere malen op het Orlando Festival, waar zij o.a. een concert gaf met het Matangi Quartet. Momenteel is zij lid van het ensemble Podiumbeesten! dat zich voornamelijk richt op het geven van kinderconcerten. Ilonka remplaceerde in diverse professionele kamermuziekgezelschappen als het New European Ensemble en het Atlas Ensemble.

Orkesten
Ilonka speelde in het Nationaal Jeugd Orkest en het Nederlands Jeugd Harmonie Orkest. Tegenwoordig remplaceert zij in verschillende beroepsorkesten, zoals het Nederlands Symfonie Orkest, het RE: Orchestra, en het Internationaal Kamerorkest Ostravsk√° Banda.

In Search of Inspiration

Recital

Downloads

Back to list
Share