Klassiek | Ira Siff Masterclass - Lokaal 07.39

Tuesday 21 November 2023, 14:30 - 19:00 hrs.
Conservatorium van Amsterdam
Oosterdokskade 151
1011 DL Amsterdam

Lokaal 07.39

Ira Siff (New York) behaalde zijn Bachelor in Fine Arts aan Cooper Union en vervolgde zijn studie aan Juillard en Hunter College bij belcanto- en barokexpert Randolph Mickelson. In 1970 maakte hij zijn debuut als tenor; in 1981 ging hij over op sopraan-countertenor. In dat jaar formeerde hij ook het internationaal gevierde operaparodiegezelschap La Gran Scena Opera Co.. Van 1981 tot 2009 trad hij als artistiek directeur en ster'diva' van het gezelschap, Madame Vera, en ook als solist op in een aantal van de grootste operahuizen, theaters en festivals in de wereld, waaronder Lincoln Center, The Kennedy Center, het Edinburgh Festival, Covent Garden Festival, Liceu Operahuis, Theater des Westens Berlin, Münich Theater Festival, Brisbane Festival, de operahuizen van Rio en São Paulo en meer, met daarnaast achtentwintig jaar lang een jaarlijks terugkerend ‘seizoen’ in New York.

Van 2000 tot 2010 werkte Ira als toneelregisseur, waarbij hij meer dan twintig producties regisseerde en samenwerkte met dirigenten als James Levine (Così fan tutteDon Giovanni), Richard Bonynge (Così fan tutte) en Christoph von Dohnányi (Ariadne auf Naxos). In 2007 werd hij aangesteld als commentator bij de uitzendingen van de Metropolitan Opera, een functie die hij nog steeds vervult en waarmee hij elk seizoen tien miljoen luisteraars van over de hele wereld bereikt.

Het docentschap is altijd een belangrijk onderdeel van Ira's werk geweest; al meer dan vijfenveertig jaar geeft hij in New York privéles. Daarnaast geeft hij les in Amsterdam. Hij heeft masterclasses gegeven aan de Metropolitan Opera Guild, het Martina Arroyo-programma, de Mannes School, Hunter College, de conservatoria van Den Haag en Amsterdam en de Dutch National Opera Academy (DNOA). Ook maakte hij deel uit van de faculteit van het International Vocal Arts Institute (IVAI) in Israël, Italië en China, de Renata Scotto Opera Academy, Tanglewood Music Center, CANTO Vocal Programs en het Daniel Ferro Vocal Program. Sinds 1997 schrijft Ira artikelen en recensies voor Opera News.

Website Ira Siff

Share