Blanka Pesja

Blanka Pesja (1963, Tsjechiƫ) is dichter, conceptueel artiest, kunstdocent en activist. In 1992 behaalde ze haar bachelor diploma in de vrije kunsten aan de ARTEZ-kunstacademie. Haar oeuvre omvat teksten, schilderijen, performances en video-installaties. Ze exposeerde eigen werk in binnen- en buitenland, organiseert kunstprojecten en werkt als tekstschrijver samen met singer/songwriters en bands.

Blanka is vanaf het begin betrokken geweest bij de ontwikkeling van het studieprogramma aan de popafdeling van het Conservatorium van Amsterdam. In 2009 initieerde ze het project DarkEnsemble, een vrij samenwerkingsproject voor musici die de relatie tussen taal en muziek onderzoeken en willen experimenteren met elektrisch en akoestisch geluid. Als producent heeft ze met DarkEnsemble drie albums en met haar Lyric Lab studenten twee albums uitgebracht.

In 2016 behaalde Blanka een Master of Art Education aan de HKU, met als aandachtspunt 'De nieuwe geletterdheid' die ze nu toepast in haar vak Kunst: taal en beeld. Ook heeft ze de Trimodus Method to Lyric Writing ontwikkeld, die in de CvA Online-cursus wordt gebruikt.

Als activist heeft ze een supportgroep voor vrouwen in de muziekindustrie opgericht en werkt ze achter de schermen mee met de Nederlandse tak van Music Declares Emergency. Voor het masterprogramma organiseert Blanka de module Managing Your Talents en begeleidt de masterstudenten met de inhoudelijke ontwikkeling van hun thesis.

Zie ook Blanka Pesja's online cursus op CvA Online

Delen