Viola de Hoog

Viola de Hoog heeft niet alleen een internationale carrière gemaakt op het gebied van de oude muziek, maar ook als lid van het beroemde Schoenberg String Quartet,w aarmee ze over de hele wereld heeft getoerd.
Na haar studie in Amsterdam bij Anner Bijlsma in 1983 legde ze zich vooral toe op kamermuziek, zowel op de barok- als de moderne cello. In 1986 was ze finalist bij de First International Baroque Bello Competition in Parijs.

Ze heeft gewerkt met dirigenten als Sir John Eliot Gardiner, Robert King en Jos van Immerseel in orkesten als Anima Eterna, Tafelmusik, het Barokorkest van de Nederlandse Bachvereniging, de Nieuwe Philharmonie Utrecht, Concerto Köln, Al Ayre Espagnol, Kölner Akademie, Kings Consort, Orchestre Révolutionnaire et Romantique en de English Baroque Soloists. Haar kamermuziekensembles Ensemble Schönbrunn (sinds 1987) en het Schoenberg String Quartet (1990-2009) zijn gespecialiseerd in repertoire van de vroege zeventiende tot en met de twintigste eeuw. Met deze ensembles heeft ze een indrukwekkend aantal cd’s opgenomen. The Friends of the Arnold Schoenberg Institute in Los Angeles kende het Schoenberg Quartet een erelidmaatschap toe, een eer die eerder vergund was aan artiesten als Pierre Boulez, Felix Galimir en Eugene Lehner.

In 2009 richtte Viola de Hoog het Narratio String Quartet op, met het doel Beethovens strijkkwartetten uit te voeren op authentieke instrumenten. Als soliste heeft ze Bachs zes suites voor cello solo uitgevoerd in Japan, Amsterdam en Parijs.

Viola de Hoog geeft les aan het Utrechts Conservatorium sinds 1990, de Hochschule für Künste in Bremen sinds 2003 en het Conservatorium van Amsterdam sinds 2007. Ze gaf workshops en summer courses in Vancouver, Jeruzalem, Jakarta, Boekarest, Teheran, diverse steden in Spanje en Salzburg.

Delen