Anna Besson

Fluitist Anna Besson is een actieve en veelzijdige solist en orkestmusicus die even thuis is op de traverso als op de romantische en moderne fluit. Ze speelt bij ensembles als het orkest van de Opéra de Paris, La Chambre Philharmonique, Le Concert Spirituel, Insula Orchestra, Le Concert d'Astrée, Orfeo 55, La Grande Ecurie en Chambre du Roi. Daarnaast is ze mede-oprichter van quartet nevermind. Ze heeft opgetreden in prestigieuze concertzalen en op festivals als het Boston Early Music Festival, het Festival Oude Muziek in Utrecht, MA Festival Brugge, de Salzburger Festspiele, Royaumont, Via Staelle, Festival Mezzo, het Barbican Center, het Melbourne Recital Center, de Philharmonie Hamburg, de Opera de Paris.

Als mede-oprichter van het ensemble a nocte temporis, o.l.v. Reinoud Van Mechelen, zoekt Anna naar manieren om het 18e- en 19e-eeuwse kamermuziekrepertoire met fluit te overstijgen. Hun debuut-cd Erbarme dich, met werken van J.S. Bach voor tenor en traverso, uitgebracht bij Alpha Classics, is lovend ontvangen en bekroond met prijzen als de CHOC de Classica, vijf Diapasons, de Caecilia-prijs.

Haar discografie als solist omvat het Concert voor traverso en blokfluit van Telemann, opgenomen met Erik Bosgraaf (Brilliant classics), Molters Concert voor traverso in D groot met Die Kölner Akademie (CPO), The Dubhlinn Gardens - 18e-eeuwse Ierse muziek met a nocte temporis (Alpha) en Telemanns Parijse kwartetten met quartet nevermind (Alpha Classics). Ze heeft ook een solo-album opgenomen met muziek voor romantische fluit van Beethoven, Kuhlau, Doppler en Walckiers, met fortepianiste Olga Pashchenko (Alpha).

Vanuit haar voorliefde voor traditionele muziek en dans heeft ze uitgebreid onderzoek gedaan naar de Ierse fluit en Iers repertoire uit de 18e en 19e eeuw. Ze wordt regelmatig uitgenodigd om masterclasses te geven in binnen- en buitenland en was jurylid bij het internationale Van Wassenaer Kamermuziekconcours 2018 in Utrecht.

Delen